Αλβανία: Στα 195 εκατ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους προς τους πολίτες

Αλβανία: Στα 195 εκατ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους προς τους πολίτες

Τα χρέη που έχει η αλβανική κυβέρνηση και οι δήμοι προς τους πολίτες και τι επιχειρήσεις αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2023 κατά 15 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι τα ληξιπρόθεσμα ανέρχονται στα 195 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση των υποχρεώσεων έχει επηρεάσει και τα δύο μέρη, τόσο την κυβέρνηση όσο και τους δήμους, όπου οι επενδύσεις σε δημόσια έργα κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο του χρέους. Τα τελευταία ανέρχονται σε 118 εκατ. ευρώ και αποτελούν περίπου το 60% του συνόλου των υποχρεώσεων.

Στη δεύτερη θέση παρατίθενται οι δικαστικές αποφάσεις για άδικες απολύσεις ή επιχειρηματικές καταγγελίες που υπολογίζονται σε σχεδόν 37 εκατ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα χρήματα που πρέπει να ρευστοποιηθούν σχετίζονται με κοινωνική ασφάλιση, αγαθά, διατροφή και ατομικό εισόδημα.

Η αύξηση των χρεών την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου φαίνεται να συνδέεται στενά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 14ης Μαΐου, φάση αυτή που αυξάνονται οι επενδύσεις για εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι προβληματισμοί του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι ο στόχος της μείωσης ή της διαγραφής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ιδίως από την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι ακόμη μακριά.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου