ΠΟΥ: Το 59,7% των δαπανών για ιατρική περίθαλψη στην Αλβανία καλύπτεται από την τσέπη των πολιτών

ΠΟΥ: Το 59,7% των δαπανών για ιατρική περίθαλψη στην Αλβανία καλύπτεται από την τσέπη των πολιτών

Σύμφωνα με πρόσφατα ενημερωμένα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το 2021 ένας μέσος Αλβανός ξόδεψε κατά μέσο όρο 465 δολάρια για την υγεία. Από το ποσό αυτό, το 59,7% (ή 277 δολάρια) καλύφθηκε από την τσέπη του και το υπόλοιπο 39,7% από κρατικά έξοδα.

Σε σύγκριση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες (εκτός από τα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης), η Αλβανία κατέχει το ρεκόρ για τέτοιου είδους δαπάνες.

Δεύτερη είναι τα Σκόπια, με 41,7%, ακολουθούμενα από το Μαυροβούνιο (38,1%), τη Σερβία (35,8). Ο χαμηλότερος δείκτης στην περιοχή είναι στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (30,7%), ενώ λείπουν στοιχεία για το Κοσσυφοπέδιο.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι μεταξύ 2015 και 2021, οι αλβανικές δαπάνες για την υγεία αυξήθηκαν κατά 82%. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η πανδημία Covid-19 φαίνεται να είχε έναν ασυνήθιστο αντίκτυπο.

Το 2013, όταν ήρθαν στην εξουσία, οι σοσιαλιστές υποσχέθηκαν «δωρεάν υγειονομική περίθαλψη», αλλά μετά την άνοδό τους στην εξουσία, η πολιτική τους επικεντρώθηκε στη χορήγηση παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ, που οδήγησαν σε σκανδαλώδεις υποθέσεις διαφθοράς.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου