ΔΝΤ: Ο υψηλός ρυθμός μετανάστευσης, απειλή για την οικονομική ανάπτυξη στην Αλβανία

ΔΝΤ: Ο υψηλός ρυθμός μετανάστευσης, απειλή για την οικονομική ανάπτυξη στην Αλβανία

Το Διεθνές Νομισματικό ταμείο αναθεώρησε το Άρθρο IV των διαβουλεύσεων με την Αλβανία. Στο δελτίο τύπου που συνοδεύει αυτή την ανασκόπηση, το ΔΝΤ έχει τονίσει τα προβλήματα που θα προκύψουν στη χώρα από τη μετανάστευση και την έλλειψη εργατικού δυναμικού.

«Ενώ η χώρα βρίσκεται στο δρόμο προς την ένταξη στην ΕΕ, οι αρχές αντιμετωπίζουν πολλά εμπόδια που επηρεάζουν την παραγωγικότητα και την επίτευξη υψηλότερου βιοτικού επιπέδου.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η εκτεταμένη άτυπη εργασία, οι αδυναμίες στη διακυβέρνηση και το κράτος δικαίου, σημαντικές διαφορές μεταξύ των φύλων στη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό, η υψηλή αδράνεια των νέων και τα κενά στις υποδομές. Το υψηλό ποσοστό μετανάστευσης εργαζομένων και η γήρανση του πληθυσμού αποτελούν πρόσθετους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη», αναφέρει το ΔΝΤ.

Τα οφέλη από τον αναπτυσσόμενο τουριστικό τομέα αναμένεται να επηρεαστούν από τη συνεχιζόμενη μετανάστευση και τη γήρανση του πληθυσμού, αναφέρει το ΔΝΤ.

Η οικονομία, σύμφωνα με το ΔΝΤ, αντιμετωπίζει αρκετούς κινδύνους. Μια επανάληψη μιας ενεργειακής κρίσης, διαταραχές του εφοδιασμού και μια πιο έντονη από την αναμενόμενη νομισματική σύσφιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια απροσδόκητη παγκόσμια επιβράδυνση.

Οι αυστηρότερες παγκόσμιες και εγχώριες χρηματοοικονομικές συνθήκες θα αύξαναν το κόστος χρηματοδότησης για την κυβέρνηση. Με το ήμισυ της ιδιωτικής πίστης να εκφράζεται σε ευρώ – ένα σημαντικό μέρος της οποίας δεν είναι αντισταθμισμένο – ένα ασθενέστερο λεκ θα ασκούσε πίεση και στους ιδιώτες δανειολήπτες. Οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα επιδεινωθούν από απότομες διορθώσεις στις τιμές των ακινήτων.

Ορισμένοι από τους άλλους κινδύνους, σύμφωνα με τη μήτρα αξιολόγησης κινδύνου του ΔΝΤ, σχετίζονται με περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας που βλάπτουν τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων· μια ευρωπαϊκή ύφεση που θα μπορούσε να μειώσει τη ροή τουριστών και εμβασμάτων και θα μπορούσε να διορθώσει τις τιμές των ακινήτων· εσφαλμένους υπολογισμούς της νομισματικής πολιτικής που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη· κλιματικές αλλαγές, συναλλαγματικές διακυμάνσεις.

Το ΔΝΤ συνιστά ουσιαστική δημοσιονομική εξυγίανση, με βάση την αύξηση των εσόδων, αρχής γενομένης από το 2024. Πρόσθετα σωρευτικά καθαρά δημοσιονομικά μέτρα περίπου 1½ τοις εκατό του ΑΕΠ θα οδηγούσαν σε ταχύτερη μείωση του χρέους και θα μείωναν τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου