ΕΕ: Αντισυνταγματική εορτή η 9η Ιανουαρίου από τη Δημοκρατία Σέρπσκα

ΕΕ: Αντισυνταγματική εορτή η 9η Ιανουαρίου από τη Δημοκρατία Σέρπσκα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ως αντισυνταγματική εορτή την 9η Ιανουαρίου, η οποία στη Δημοκρατία Σέρπσκα -τη σερβική οντότητα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη- θεωρείται η Ημέρα της Σερβικής Δημοκρατίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ, Peter Stano, επανέλαβε σήμερα ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ως ενωμένου κράτους, τονίζοντας ότι στις Βρυξέλλες καταδικάζουν κάθε διχαστική προσπάθεια ή ρητορική.

«Η θέση της ΕΕ ήταν και συνεχίζει να είναι πολύ σαφής για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Αυτή η θέση είναι η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η συνταγματική τάξη πρέπει να γίνονται σεβαστά. Όλοι στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη πρέπει να το λάβουν υπόψη αυτό. Όλοι θα πρέπει να απέχουν από ρητορικές που αμφισβητούν αυτές τις αρχές, ειδικά στη Δημοκρατία Σέρπσκα», είπε ο Στανό.

Σχετικά με τον χαρακτηρισμό της 9ης Ιανουαρίου ως αντισυνταγματικής αργίας, ο Stano είπε ότι αυτός ο χαρακτηρισμός βασίζεται στις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

«Αυτή η ημερομηνία είναι επίσης αντισυνταγματική για την Ε.Ε. Το [βοσνιακό] Συνταγματικό Δικαστήριο έχει δηλώσει δύο φορές ότι η ανακήρυξη αυτής της ημερομηνίας ως αργίας στη Δημοκρατία της Σέρπσκα δεν είναι σύμφωνη με τη συνταγματική τάξη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης», δήλωσε ο Stano.

Κάλεσε επίσης τις γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα τη Σερβία, να μην αμφισβητήσουν με κανέναν τρόπο την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

«Η περιφερειακή συνεργασία και η καλή γειτονία είναι αξίες και προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται από όλα τα κράτη της περιοχής που θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ. Δράσεις, δηλώσεις ή χειρονομίες που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην περιφερειακή συνεργασία και την καλή γειτονία, που επηρεάζουν την εμβάθυνση των διχασμών, δεν βοηθούν. Καλούμε, ειδικά τη Σερβία, να ενεργήσει υπεύθυνα και να μην αμφισβητήσει αυτές τις αρχές», είπε ο Stano, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για όσους αναλάβουν ενέργειες κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Ρωτήθηκε για τις πιθανές συνέπειες, αφού ο ηγέτης της Δημοκρατίας Σέρπσκα, Μίλοραντ Ντόντικ, εκφράζει συνεχείς απειλές για απόσχιση της οντότητας από τη Βοσνία.

«Οι συνέπειες μπορεί να είναι αυτές που θα συμφωνήσουν τα κράτη μέλη. Μπορεί να είναι προσωπικά, μπορεί να είναι οικονομικά ή οποιουδήποτε άλλου είδους. Έχουμε ήδη την πλατφόρμα για κυρώσεις στην περίπτωση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Και όταν εκτιμηθεί από τα κράτη μέλη ότι έχουμε φτάσει στη στιγμή που πρέπει να ειπωθούν αρκετά, τότε μπορεί να αποφασιστεί», είπε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ.

Στις 9 Ιανουαρίου, η οντότητα της Δημοκρατίας Σέρπσκα τίμησε την Ημέρα της Δημοκρατίας Σέρπσκα. Στις διαδηλώσεις για τη γιορτή αυτή συμμετείχαν οι Σέρβοι ηγέτες στη Βοσνία.

Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός αυτής της οντότητας, Μίλοραντ Ντόντικ, επανέλαβε το ενδεχόμενο διαχωρισμού της σερβικής οντότητας από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Οι δηλώσεις αυτές έχουν καταδικαστεί από την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου