ΕΕ: Το 2024 φέρνει νέα ελπίδα για την εφαρμογή των συμφωνιών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας

ΕΕ: Το 2024 φέρνει νέα ελπίδα για την εφαρμογή των συμφωνιών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνει ότι ελπίζει ότι φέτος το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία θα εφαρμόσουν τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής στο διάλογο με τη μεσολάβηση του μπλοκ, επιμένοντας ότι είναι υποχρεωτικές και πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως και από τις δύο πλευρές.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ Πίτερ Στάνο δήλωσε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες ότι η έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας για τις πινακίδες αυτή την εβδομάδα μεταξύ των δύο χωρών δείχνει ότι «όταν υπάρχει θέληση και από τις δύο πλευρές, τότε είναι δυνατή η πρόοδος».

Το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία αναγνώρισαν επίσης επίσημα η μια τις πινακίδες κυκλοφορίας του άλλου.

«Η εργασία του διαλόγου συνεχίζεται και η εστίαση είναι στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια στην Οχρίδα πέρυσι. Είδαμε στην περίπτωση της αναγνώρισης πινακίδων ότι η πρόοδος είναι δυνατή. Τα μέρη συμφώνησαν για την εφαρμογή της απόφασης για τις πινακίδες κυκλοφορίας», είπε ο Στανό.

Τόνισε ότι η ΕΕ θα εργαστεί για να βοηθήσει τα μέρη να εφαρμόσουν όσα δεσμεύτηκαν και επανέλαβε ότι είναι δεσμευτικά για τα μέρη.

Το μπλοκ των 27 χωρών μεσολαβεί από το 2011 στον διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας.

Πέρυσι, Κόσοβο και Σερβία κατέληξαν στη Συμφωνία για την πορεία προς την εξομάλυνση των σχέσεων και στο Παράρτημα για την εφαρμογή της. Παρά τις διεθνείς πιέσεις προς τα μέρη να εφαρμόσουν τη συμφωνία, το ευρωπαϊκό μπλοκ είπε ότι δεν εφαρμόζεται.

Όταν ρωτήθηκε ποια εργαλεία έχει η ΕΕ για να πείσει τη Σερβία να εφαρμόσει τη συμφωνία, αφού έχει δηλώσει ότι δεν θα εφαρμόσει ορισμένα μέρη της, ο Stano είπε τη Δευτέρα ότι η Σερβία έχει επιλέξει την ενσωμάτωση στην ΕΕ ως προσανατολισμό της και σε περίπτωση αποτυχίας στην εφαρμογή της των υποχρεώσεων, αυτή η διαδικασία θα τεθεί σε κίνδυνο.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν άλλα ζητήματα που πρέπει να εκπληρώσει η Σερβία στη διαδικασία ένταξης, όχι μόνο το Κοσσυφοπέδιο. Αλλά ένα ακόμη θα κάνει το ταξίδι ακόμα πιο δύσκολο», είπε.

Η συμφωνία για την ομαλοποίηση, 11 άρθρων, μεταξύ άλλων, προβλέπει ένα επίπεδο αυτοδιαχείρισης για τη σερβική κοινότητα στο Κοσσυφοπέδιο και αμοιβαία αναγνώριση των κρατικών συμβόλων, ενώ ζητά από την Πρίστινα και το Βελιγράδι να εφαρμόσουν επίσης όλες τις προηγούμενες συμφωνίες διαλόγου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επανειλημμένα πει ότι ο διάλογος για την εξομάλυνση των σχέσεων θα πρέπει να ολοκληρωθεί με αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας.

Η διεθνής κοινότητα ζητά συνεχώς από το Κοσσυφοπέδιο να ιδρύσει την Ένωση δήμων με σερβική πλειοψηφία, η οποία θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη λήψη αποφάσεων στους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο.

Ένα προσχέδιο καταστατικού της Ένωσης παρουσιάστηκε στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία τον Οκτώβριο από εκπροσώπους της ΕΕ, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας. Ωστόσο, πρόσφατα, ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, δήλωσε ότι ο ίδιος και ορισμένοι από τους υπουργούς του θα συντάξουν το σχέδιο καταστατικού του Συνδέσμου.

Τόνισε ότι το μπλοκ παρακολουθεί την κατάσταση επί τόπου και συνεργάζεται με τους εταίρους για να δει εάν έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα.

Τον περασμένο μήνα, η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Βιόσα Οσμάνι, είπε ότι υπάρχει μια τάση από ορισμένες χώρες να κάνουν κατάχρηση των μέτρων που επέβαλε το μπλοκ στις αρχές του τρέχοντος έτους προς τη χώρα της, για να την "εξαρτήσουν από εντελώς διαφορετικά ζητήματα".

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου