Ισπανία: «Η αναγνώριση μας για τα διαβατήρια του Κοσόβου δεν σημαίνει ότι το αναγνωρίζουμε και ως κράτος»

Ισπανία: «Η αναγνώριση μας για τα διαβατήρια του Κοσόβου δεν σημαίνει ότι το αναγνωρίζουμε και ως κράτος»

Αν και η Ισπανία αναγνώρισε επίσημα το διαβατήριο του Κοσσυφοπεδίου, αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα αυτή έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του νεότερου κράτους στα Βαλκάνια. Το γεγονός αυτό έκανε γνωστό στο Radio Free Europe (REL) η Elena Aljarilla Cortezon, εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Όλες οι χώρες της Ζώνης Σένγκεν που δεν αναγνωρίζουν [Κόσοβο] έχουν αποδεχθεί τη χρήση συνηθισμένων κοσοβάρικων διαβατηρίων. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου», είπε.

Από την 1η Ιανουαρίου οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου με βιομετρικά διαβατήρια μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα στις χώρες της ζώνης Σένγκεν, μετά την έναρξη ισχύος της απόφασης για την απελευθέρωση των θεωρήσεων. Όμως, μόλις στις 5 Ιανουαρίου, έγινε σαφές ότι θα μπορούν να επισκεφθούν και την Ισπανία, μετά από ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η Ισπανία αναγνωρίζει ήδη το κοινό διαβατήριο του Κοσόβου. Η Κορτεζόν τόνισε για τη REL ότι η Ισπανία υποστηρίζει και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, «ως τρόπο επίλυσης αυτού του ζητήματος και επιδιώκει να περιορίσει τον αντίκτυπό του στους πολίτες».

Η Ισπανία είναι μεταξύ των πέντε χωρών της ΕΕ που δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Σλοβακία και η Ρουμανία. Ωστόσο, όλες αυτές οι χώρες αναγνωρίζουν ταξιδιωτικά έγγραφα που εκδίδονται από τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου. Την απόφαση της Ισπανίας να αναγνωρίσει το διαβατήριο χαιρέτισε η υπουργός Εξωτερικών και Διασποράς του Κοσσυφοπεδίου, Donika Gërvalla, καθώς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Besnik Bislimi. Η απελευθέρωση των θεωρήσεων δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, που διαθέτουν βιομετρικά διαβατήρια, να μείνουν έως και 90 ημέρες - εντός έξι μηνών - σε οποιοδήποτε από τα 27 κράτη μέλη του χώρου Σένγκεν. Τα ταξίδια χωρίς βίζα είναι για τουριστικές επισκέψεις, οικογενειακά θέματα ή παρόμοια. Ωστόσο, η απελευθέρωση των θεωρήσεων δεν σημαίνει άδεια εργασίας ή άλλα οφέλη.

Το Κοσσυφοπέδιο ήταν η τελευταία χώρα στα Δυτικά Βαλκάνια της οποίας οι πολίτες δεν μπορούσαν να κυκλοφορούν ελεύθερα στη ζώνη Σένγκεν μέχρι την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι από το 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επιβεβαιώσει πολλές φορές ότι το Κοσσυφοπέδιο είχε εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας, αλλά ότι ορισμένες χώρες είχαν επανειλημμένα εκφράσει επιφυλάξεις.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου