Η ΕΕ χαιρετίζει την απόφαση του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας για τις πινακίδες κυκλοφορίας

Η ΕΕ χαιρετίζει την απόφαση του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας για τις πινακίδες κυκλοφορίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε την απόφαση του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας να αναγνωρίσουν επίσημα η μία τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων της άλλης και να καταργήσουν πλήρως το καθεστώς των αυτοκόλλητων.

«Αυτή η απόφαση είναι ένα θετικό βήμα στην εφαρμογή της Συμφωνίας για τον δρόμο προς την ομαλοποίηση καθώς και των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο του διαλόγου σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία», ανέφερε μέσω δήλωσης ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Ε.Ε., Josep Borrell .

Σύμφωνα με τον Μπορέλ, η απόφαση των κυβερνήσεων του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας για το θέμα της πινακίδας «αποδεικνύει ότι είναι δυνατή η επίτευξη προόδου στην προώθηση της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας και υπογραμμίζει τη σημασία της συνέχισης των εργασιών στο πλαίσιο του διαλόγου που μεσολαβεί η ΕΕ».

«Αυτή η απόφαση αποτελεί επίσης ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση προς μια καλύτερη περιφερειακή και ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων, από την οποία επωφελούνται οι πολίτες της περιοχής», είπε ο Μπορέλ.

Στις 25 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε να επιτρέψει στα αυτοκίνητα με πινακίδες κυκλοφορίας RKS - Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου - να κυκλοφορούν ελεύθερα στην επικράτεια του κράτους της και η απόφαση αρχίζει να εφαρμόζεται την 1η Ιανουαρίου 2024.

Εν τω μεταξύ, στις 4 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισε να καταργήσει το καθεστώς αυτοκόλλητων για αυτοκίνητα με σερβικές πινακίδες.

Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αλμπίν Κούρτι είπε ότι η άρση του καθεστώτος του αυτοκόλλητου χαρτιού «είναι πράξη καλής γειτονίας και έρχεται μετά την πλήρη αναγνώριση των πινακίδων κυκλοφορίας της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου