Σερβία: Ελεύθερη μετακίνηση οχημάτων με κοσοβάρικες πινακίδες

Σερβία: Ελεύθερη μετακίνηση οχημάτων με κοσοβάρικες πινακίδες

Ελεύθερα κινούνται στο έδαφος της Σερβίας από τη Δευτέρα 1 Ιανουαρίου αυτοκίνητα με πινακίδες RKS - Δημοκρατία του Κοσόβου.

Η μετακίνησή τους κατέστη δυνατή μετά την απόφαση της 25ης Δεκεμβρίου 2023 της σερβικής κυβέρνησης.

Όπως είχε πει προηγουμένως ο επικεφαλής του Γραφείου για το Κοσσυφοπέδιο στη Σερβική Κυβέρνηση, Πέταρ Πέτκοβιτς, η κυβέρνηση της Σερβίας έλαβε αυτή την απόφαση «για να βοηθήσει τους Σέρβους από το Κοσσυφοπέδιο».

H απόφαση αποτελεί επιπλέον ώθηση για την πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια», η οποία, σύμφωνα με τον Πέτκοβιτς, διευκολύνει τη ζωή των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς χρησιμοποιούν κυρίως διοικητικά σημεία διέλευσης.

Η απόφαση της σερβικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει αυτοκίνητα με πινακίδες RKS ελήφθη αφού οι Σέρβοι που ζουν στους δήμους στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου αντικατέστησαν σε μεγάλο βαθμό τις πινακίδες κυκλοφορίας KS που εκδόθηκαν από την UNMIK με RKS, αλλά και τις πινακίδες κυκλοφορίας που εκδόθηκαν από τις σερβικές αρχές που είχαν ακρωνύμια Σερβικά για τις πόλεις του Κοσόβου.

Ο Πέτκοβιτς είπε ότι δεν είναι μυστικό ότι το 99 τοις εκατό των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο έχουν πινακίδες κυκλοφορίας RKS, επειδή αυτός είναι ο μόνος τρόπος να μετακινούνται στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε πριν από μία ημέρα ότι η απόφαση για την ελεύθερη κυκλοφορία των αυτοκινήτων με πινακίδες κυκλοφορίας RKS μέσω της Σερβίας «απέφυγε παγίδες και μεγάλους κινδύνους» για τη χώρα του.

Ο Βούτσιτς δήλωσε επίσης ότι ο σερβικός λαός και η Σερβία συνολικά θα ωφεληθούν από αυτή την απόφαση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου από την 1η Νοεμβρίου έως τις 14 Δεκεμβρίου 2023, 3.405 πολίτες έχουν μετατρέψει σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας σε RKS, κυρίως στη Βόρεια Μιτρόβιτσα και στο Λεποσάβιτς.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου