Δεύτερα φθηνότερα στην Ευρώπη τα εστιατόρια και ξενοδοχεία στην Αλβανία

Δεύτερα φθηνότερα στην Ευρώπη τα εστιατόρια και ξενοδοχεία στην Αλβανία

Οι τιμές έχουν αυξηθεί στα εστιατόρια για τους ντόπιους στην Αλβανία, αλλά παραμένουν από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, προσελκύοντας πολλούς τουρίστες, οι οποίοι συχνά βρίσκονται σε ουρές στα δημοφιλή μπαρ της πρωτεύουσας. Ακόμη και η διαμονή είναι πολύ φθηνότερη από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά με εναλλακτικές λύσεις μέσω Booking ή AirBnb.

Η Eurostat δημοσιεύει τον δείκτη τιμών καταναλωτή, με αναφορά στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU=100) για τις χώρες της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων (λείπουν στοιχεία για το Κοσσυφοπέδιο), ο οποίος περιλαμβάνει και την ομάδα ξενοδοχείων και εστιατορίων.

Σύμφωνα με τη Eurostat, οι τιμές εστιατορίων και ξενοδοχείων στη χώρα είναι 46,7% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, το δεύτερο φθηνότερο στην Ευρώπη, μετά τα Σκόπια (45,3%).

Η διαμονή και το μεσημεριανό γεύμα ή το δείπνο στην Ελβετία είναι πιο ακριβό. Για παράδειγμα, για ένα γεύμα που κοστίζει 100 ευρώ κατά μέσο όρο στην Ευρώπη, στην Αλβανία ξοδεύεις περίπου 47 ευρώ, ενώ στην Ελβετία 175 ευρώ. Χρειάζεστε επίσης περισσότερα από 150 ευρώ στη Νορβηγία και τη Δανία.

Εκτός από την Αλβανία και τα Σκόπια, τα τρόφιμα και τα καταλύματα είναι φθηνά στη Βουλγαρία (50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου), στην Τουρκία (50,5%), στη Βοσνία (58,6%). Τα πιο ακριβά στην περιοχή είναι το Μαυροβούνιο (59,9%) και η Σερβία (62%).

Το μεγάλο ενδιαφέρον των τουριστών για την Αλβανία και η αύξηση της προσέλευσης ξένων σε εστιατόρια έχει φέρει την παραδοσιακή κουζίνα στο επίκεντρο της προσοχής. Πολλά εστιατόρια προσθέτουν παραδοσιακό τοπικό φαγητό στο μενού τους. Αυτό οδήγησε σε αυξημένη ζήτηση για προϊόντα τοπικής παραγωγής, ενθαρρύνοντας τους αγρότες και τους καλλιεργητές να χρησιμοποιούν παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας και φύτευσης.

Ακόμη και η διαμονή σε ξενοδοχεία ή σπίτια στην Αλβανία είναι πολύ φθηνότερη από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα, μια διανυκτέρευση στις 15 Ιανουαρίου στα Τίρανα, κοντά στο κέντρο, κοστίζει κατά μέσο όρο 50-116 ευρώ. Στο Μιλάνο, μια διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο κοντά στο κέντρο κοστίζει κατά μέσο όρο 150-300 ευρώ.

Η μεγάλη εισροή τουριστών έδωσε ώθηση στην επιχείρηση βραχυχρόνιας ενοικίασης στη χώρα. Ο αυξημένος αριθμός ξένων τουριστών και η μακροπρόθεσμη προοπτική αύξησης του αριθμού τους έχει ωθήσει πολλούς ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να μετατρέψουν τα ακίνητά τους σε επιχειρήσεις ημερήσιας ενοικίασης ή να αγοράσουν ή να νοικιάσουν ακίνητα για το σκοπό αυτό, κινδυνεύοντας να δημιουργήσουν υπερπροσφορά στην αγορά ημερήσιας ενοικίασης.

Τα έσοδα από την αγορά βραχυπρόθεσμων ενοικίων στην Αλβανία τους μήνες Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023 υπολογίζονται σε περίπου 45,5 εκατομμύρια ευρώ (υπολογισμένα σύμφωνα με τη μέση ημερήσια τιμή ADR πολλαπλασιασμένη με τη ζήτηση για διανυκτερεύσεις, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία από το AirDNA μόνο για την πλατφόρμα Airbnb).

...

Αλβανία: Έσοδα 45,5 εκατ. ευρώ από τη βραχυχρόνια μίσθωση μέσω Airbnb σε 9 μήνες

Η παροχή διαμερισμάτων προς ημερήσια μίσθωση γίνεται όλο και μεγαλύτερη ζήτηση από χρόνο σε χρόνο στην Αλβανία. Ο αριθμός των καταλυμάτων στην αγορά βραχυπρόθεσμων ενοικίων αυξήθηκε σημαντικ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου