Αλβανία: Το 13% της ενέργειας παρήχθη από ανεξάρτητους φορείς

Αλβανία: Το 13% της ενέργειας παρήχθη από ανεξάρτητους φορείς

Το βάρος που είχαν οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ενέργειας στη συνολική ενέργεια που παρήχθη στη χώρα μέχρι τον Οκτώβριο ήταν μόλις 13 τοις εκατό.

Το ποσό αυτό, αν και φαινομενικά μέτριο, καταλαμβάνει σημαντικό μέρος της καθαρής παραγωγής στη χώρα, καθώς η Αλβανική Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας, χάρη στην καλή κατάσταση του νερού, παρήγαγε φέτος το 61% της συνολικής εγχώριας παραγωγής, καταγράφοντας πάνω από 4,3 εκατομμύρια MWh.

Τα περιοδικά ενεργειακά στοιχεία 10 μηνών δείχνουν ότι η καθαρή παραγωγή μέχρι τον Οκτώβριο ήταν 7 εκατομμύρια MWh, εκ των οποίων οι ανεξάρτητοι παραγωγοί διέθεσαν στην αγορά πάνω από 921.000 MWh.

Αυτήν τη στιγμή στην αγορά ως ανεξάρτητες είναι η Devoll Hydropower με τους δύο ΥΗΣ Banja και Moglica, η Kuruk με τους ΥΗΣ που ιδιωτικοποιήθηκαν από το κράτος, η Ayen με την Peshqesh και τον Fangu καθώς και η ECO Energy με την Qami.

Εν τω μεταξύ, σε αυτή την κατηγορία υπάρχει ήδη μια υποκατηγορία που περιλαμβάνει ανεξάρτητα φωτοβολταϊκά που πωλούν στην ελεύθερη αγορά. Από τη συνολική ενέργεια που παρήγαγαν οι ανεξάρτητοι σε 10 μήνες, τα φωτοβολταϊκά πήραν μερίδιο 1,8% του ομίλου, ένα ακόμα μέτριο επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, η KESH είχε ενεργές συμφωνίες ανταλλαγής με το Κοσσυφοπέδιο, όπου τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι τον Οκτώβριο, 1,4 εκατομμύρια MWh ενέργειας, ποσό ίσο με το 32,7 τοις εκατό της παραγωγής της KESH, κατατέθηκαν στην Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας του Κοσσυφοπεδίου.

Όσον αφορά το ενεργειακό ισοζύγιο, η Αλβανία είναι καθαρός εξαγωγέας μέχρι τον Οκτώβριο, δεδομένου ότι η κατανάλωση ήταν 6,4 εκατομμύρια MWh, σχεδόν το 91% της καθαρής παραγωγής. Κυρίως φέτος η χώρα έχει βασίσει την προσφορά της στην εγχώρια παραγωγή χάρη στην καλή κατάσταση του νερού σε αντίθεση με το 2022 που η ενεργειακή κρίση έφτασε στο αποκορύφωμά της ενώ η κατάσταση του νερού δεν ήταν καθόλου ευνοϊκή.

Η KESH δραστηριοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους σε αρκετές διαδικασίες πώλησης ενέργειας που απέφεραν έσοδα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ από το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου δεν υπάρχει νέα διαδικασία.

...

Αλβανία: Από ανανεώσιμες πηγές το 44% της ενέργειας που καταναλώθηκε για το 2022

Τουλάχιστον το 44% της ενέργειας που καταναλώθηκε στην Αλβανία το 2022 προήλθε από ανανεώσιμες πηγές. Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν δύο φορές υψηλότερος από τον μέσο όρο της ανανεώσιμης ενέργειας που κ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου