Αλβανία: Από ανανεώσιμες πηγές το 44% της ενέργειας που καταναλώθηκε για το 2022

Αλβανία: Από ανανεώσιμες πηγές το 44% της ενέργειας που καταναλώθηκε για το 2022

Τουλάχιστον το 44% της ενέργειας που καταναλώθηκε στην Αλβανία το 2022 προήλθε από ανανεώσιμες πηγές.

Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν δύο φορές υψηλότερος από τον μέσο όρο της ανανεώσιμης ενέργειας που καταναλώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η θετική πτυχή που σχετίζεται με την Αλβανία έχει να κάνει με το γεγονός ότι αν και σε άλλους τομείς της οικονομίας τα καύσιμα έχουν σημαντικό βάρος, η παραγωγή ενέργειας προέρχεται εξ ολοκλήρου από υδροηλεκτρικές πηγές.

Αν και αυτό κρατά την Αλβανία πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, σίγουρα την εκθέτει σε κίνδυνο ενεργειακής ασφάλειας όταν τα υδροηλεκτρικά δεν είναι υπό ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, κάτι που πρόσφατα ενθάρρυνε μια τάση διαφοροποίησης και έργα που σχετίζονται κυρίως με φωτοβολταϊκά και αιολικά.

Τουλάχιστον το 23% της ενέργειας που καταναλώθηκε το 2022 προήλθε από ανανεώσιμες πηγές στην ΕΕ

Οι ανανεώσιμες πηγές στη συνολική κατανάλωση ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσωπεύουν το 23 τοις εκατό το 2022, σημειώνοντας αύξηση 1,1 ποσοστιαίας μονάδας σε σύγκριση με το 2021.

Σουηδία, η υψηλότερη κατανάλωση από ανανεώσιμες πηγές

Η Σουηδία πρωτοστατεί μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με σχεδόν τα δύο τρίτα της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας να προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές το 2022.

Η Σουηδία βασίζεται κυρίως σε υδροηλεκτρικά, αιολικά, στερεά και υγρά βιοκαύσιμα και αντλίες θερμότητας. Μετά ακολουθεί η Φινλανδία (47,9%), η οποία επίσης βασίζεται στις ίδιες πηγές, ενώ η τρίτη, η Λετονία (43,3%), η οποία εξαρτάται κυρίως από υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Και η Δανία (41,6%), ακολουθούμενη από την Εσθονία (38,5%), λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από αιολικά και στερεά βιοκαύσιμα. Η Πορτογαλία (34,7%) βασίζεται σε στερεά βιοκαύσιμα, αιολικές, υδροηλεκτρικές και θερμικές αντλίες, ενώ η Αυστρία (33,8%) χρησιμοποιεί κυρίως υδροηλεκτρικά και στερεά βιοκαύσιμα.

Τα χαμηλότερα ποσοστά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καταγράφηκαν στην Ιρλανδία (13,1%), στη Μάλτα (13,4%), στο Βέλγιο (13,8%) και στο Λουξεμβούργο (14,4%).

Συνολικά, 17 από τα 27 μέλη της ΕΕ είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ του 23,0% το 2022.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου