Η κατανομή των κρατικών δαπανών στην Αλβανία - Ποιος τομέας στηρίζεται περισσότερο;

Η κατανομή των κρατικών δαπανών στην Αλβανία - Ποιος τομέας στηρίζεται περισσότερο;

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, η κατανομή των κρατικών δαπανών στην Αλβανία παρουσιάζει ενδιαφέρουσες τάσεις το πρώτο τρίμηνο του 2024. Οι τομείς που έλαβαν τα περισσότερα κονδύλια ήταν η "Κοινωνική Προστασία", οι "Γενικές Δημόσιες Δαπάνες" και η "Παιδεία", ενώ συνολικά οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 5,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Εστιάζοντας στην ετήσια εξέλιξη, η "Υγεία" κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση δαπανών (10,4%), ακολουθούμενη από την "Παιδεία" (10,3%). Την υψηλότερη ετήσια αύξηση σημείωσαν οι "Γενικές Δημόσιες Υπηρεσίες" (26,5%), ενώ η "Τάξη και η Δημόσια Ασφάλεια" ακολούθησαν με 10,2% αύξηση.

Παράλληλα, παρατηρούνται μειώσεις σε "Οικονομικά θέματα" (-44%), "Στέγαση και Κοινοτικές Ανέσεις" (-30,6%), "Άμυνα" (-4%) και "Προστασία του Περιβάλλοντος" (-0,9%).

Συνολικά, η κυβέρνηση της Αλβανίας εστιάζει σε τομείς με άμεση επίδραση στην ευημερία των πολιτών, όπως η "Κοινωνική Προστασία", η "Υγεία" και η "Παιδεία", αυξάνοντας τις αντίστοιχες δαπάνες. Η "Υγεία" και η "Παιδεία" παρουσιάζουν σημαντική ετήσια ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας την προσήλωση της κυβέρνησης σε βασικούς πυλώνες της κοινωνίας.

Εντούτοις, οι μειώσεις σε "Οικονομικά θέματα", "Στέγαση" και "Προστασία του Περιβάλλοντος" θέτουν ερωτήματα για τις μελλοντικές προτεραιότητες και την ισορροπία μεταξύ βραχυπρόθεσμων κοινωνικών στόχων και μακροπρόθεσμων επενδύσεων.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η ταξινόμηση COFOG χρησιμοποιείται για τις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου και τα δεδομένα είναι προοδευτικά, με τακτικές ενημερώσεις.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου