Μελόνι και Σουνάκ σύμφωνοι για την επιστροφή λαθρομεταναστών στην Τυνησία

Μελόνι και Σουνάκ σύμφωνοι για την επιστροφή λαθρομεταναστών στην Τυνησία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak χαιρέτισε την προσέγγιση της Ιταλίδας πρωθυπουργού Giorgia Meloni για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης κατά την επίσκεψή του στη Ρώμη το Σάββατο, όπου συμφώνησαν να συγχρηματοδοτήσουν ένα έργο για να βοηθήσουν τους μετανάστες να επιστρέψουν στα σπίτια τους μέσω της Τυνησίας.

Οι δύο ηγέτες είχαν συνομιλίες στο γραφείο της Μελόνι και η Βρετανός ηγέτης έδωσε επίσης μια ομιλία σε μια συνάντηση του ακροδεξιού κόμματός της Brothers of Italy. Και οι δύο πρωθυπουργοί δεσμεύτηκαν να σταματήσουν την απόβαση πλοίων μεταναστών στα ανοικτά των ακτών τους και στην ομιλία του χαιρέτισε την προθυμία και των δύο να συνεχίσουν τη συνεργασία. Και οι δύο έχουν αντιμετωπίσει έντονη κριτική για τις πολιτικές τους, από τα σχέδια του Sunak να στείλει αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα, μέχρι τις κινήσεις της Meloni να περιορίσει τις δραστηριότητες των πλοίων λαθρομεταναστών στη Μεσόγειο και τη συμφωνία με την Αλβανία.

Στη συνάντησή τους, ο Sunak και η Meloni συμφώνησαν να χρηματοδοτήσουν ένα έργο για να βοηθήσουν τον επαναπατρισμό μεταναστών στην Τυνησία, το σημείο αναχώρησης πολλών μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη. «Δεσμεύτηκαν να συγχρηματοδοτήσουν ένα έργο για την προώθηση και τη βοήθεια της οικειοθελούς επιστροφής Τυνήσιων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους», είπε η Ντάουνινγκ Στριτ. Το γραφείο της Μελόνι είπε ότι αυτό θα είναι σύμφωνο με τα υπάρχοντα έργα του ΟΗΕ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Σουνάκ και η Μελόνι έχουν αναπτύξει καλές σχέσεις από τότε που ανέλαβαν και οι δύο τα καθήκοντά τους τον Οκτώβριο του 2022 και το Σάββατο ο Σουνάκ χαιρέτισε την «πεποίθηση και την αποφασιστικότητά της». Τη συνέκρινε με την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ και είπε ότι χρειάζονταν μέρος από τον «ριζοσπαστισμό» της Σιδηράς Κυρίας για να αντιμετωπίσουν τη μαζική μετανάστευση.

«Αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, οι αριθμοί θα αυξηθούν. Θα υπερφορτώσει τις χώρες μας και την ικανότητά μας να βοηθήσουμε όσους χρειάζονται πραγματικά τη βοήθειά μας περισσότερο», είπε. Συμφώνησαν στη συνάντησή τους να εντείνουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση των λαθρεμπόρων ανθρώπων, αλλά ο Σουνάκ είπε ότι η αποτροπή των ανθρώπων ήταν επίσης απαραίτητη.

«Το να κάνεις αυτό το εμπόδιο αξιόπιστο σημαίνει να κάνεις τα πράγματα διαφορετικά, να ξεφεύγεις από τη συναίνεση. Και η Τζόρτζια κι εγώ είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό», είπε. Ανέφερε επίσης μια συμφωνία με την Αλβανία που έγινε πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την οποία οι Αλβανοί που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με μικρά σκάφη μέσω της Μάγχης μπορούν να γυρίσουν αμέσως πίσω.

Από τότε, ο αριθμός των Αλβανών που έφτασαν στη Μεγάλη Βρετανία μειώθηκε κατά 90%, είπε ο Σουνάκ. Τον περασμένο μήνα, η Μελόνι ήρθε επίσης σε συμφωνία με την Αλβανία για την κατασκευή δύο κέντρων στη χώρα για τη στέγαση των αιτούντων άσυλο που πιάνονται στη θάλασσα από την ιταλική ακτοφυλακή.

Η συμφωνία αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στις δύο χώρες και το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας έχει εμποδίσει προσωρινά την επικύρωσή της από τους νομοθέτες. Ο Σουνάκ και η Μελόνι συναντήθηκαν επίσης το Σάββατο με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο οποίος μίλησε στη διάσκεψη του Ατρέτσο, λέγοντας ότι ήταν σίγουρος ότι η συμφωνία με την Ιταλία θα προχωρήσει.

...

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας παγώνει τη διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας Ράμα - Μελόνι

Το Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο εξετάζει την υπόθεση για τη συμφωνία της Αλβανίας με την Ιταλία για τους μετανάστες.  Σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, η διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας στη...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου