ΕΕ: «Η Σερβία επισημοποίησε την αποτυχία του διαλόγου με το Κόσοβο»

ΕΕ: «Η Σερβία επισημοποίησε την αποτυχία του διαλόγου με το Κόσοβο»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ότι η Σερβία είναι νομικά υποχρεωμένη να εφαρμόσει τη Συμφωνία των Βρυξελλών και το Παράρτημα της Οχρίδας, μια ημέρα αφότου η Σέρβα πρωθυπουργός, Άνα Μπέρναμπιτς, επιβεβαίωσε γραπτώς ότι η χώρα της δεν προτίθεται να τα εφαρμόσει.

Η Μπέρναμπιτς εξέφρασε αυτή τη θέση εκ μέρους της Σερβίας, για τη δήλωση που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ και εκείνων των Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες. Ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Peter Stano, τόνισε ότι ο δεσμευτικός χαρακτήρας των συμφωνιών ήταν η συνεπής θέση του μπλοκ.

Στη δήλωση που εγκρίθηκε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες από τους ηγέτες της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων, το Κόσοβο και η Σερβία καλούνται να εφαρμόσουν αυτή τη συμφωνία άνευ όρων και στο ακέραιο.

Το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία, αφού αποδέχθηκαν τη γαλλογερμανική πρόταση, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους συμφώνησαν για την εφαρμογή της, η οποία έλαβε τη μορφή συμφωνίας μεταξύ τους, γνωστής τότε ως Συμφωνία των Βρυξελλών ή Συμφωνία για τον δρόμο προς την εξομάλυνση των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο. Με τη μεσολάβηση της ΕΕ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την εφαρμογή του παραρτήματος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου