Η διαφθορά σκοτώνει, ακόμα και στις φυλακές

Η διαφθορά σκοτώνει, ακόμα και στις φυλακές

Το 2018, κατά την παρουσίαση του νέου διευθυντή της Αστυνομίας των Φυλακών, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι η εποχή της εγκληματικότητας στις αλβανικές φυλακές θα τελειώσει οριστικά. Μπροστά στους περιφερειακούς διευθυντές των φυλακών, ο Ράμα μίλησε για νέα κυβερνητική απόφαση, η οποία θα χρηματοδοτούσε την εγκατάσταση καμερών σε όλες τις φυλακές για την παρακολούθηση των καταδίκων σε πραγματικό χρόνο.

...

Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από ένοπλο επεισόδιο σε αλβανικές φυλακές

Ο Sokol Mjacaj, καταδικασμένος σε ισόβια κάθειρξη, φέρεται να πυροβόλησε έναν φύλακα στη φυλακή Peqin, όπου εκτίει την ποινή του.  Ο Macaj καταδικάστηκε για τη δολοφονία δύο Τσέχων τουριστών τον ...

«Η ρύθμιση θα είναι ακριβής και θα υπάρχουν κάμερες όλο το 24ωρο, ξεκινώντας από τη φυλακή 313 και μετά και στα άλλα 24 ιδρύματα. Τις κάμερες δεν θα τις βλέπει μόνο η Διεύθυνση Φυλακών, αλλά και η Επιχείρηση «Δύναμη του Νόμου», οπότε θα υπάρχουν δύο αίθουσες 24ωρης παρακολούθησης» είχε πει ο Ράμα.

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, η αλβανική κυβέρνηση προκήρυξε διαγωνισμό ύψους 611 εκατομμυρίων λεκ ή άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ με την τρέχουσα ισοτιμία. Αντικείμενο του διαγωνισμού ήταν «Διατήρηση συστήματος ασφαλείας σε 18 Ιδρύματα Εκτέλεσης Ποινικών Αποφάσεων», για λογαριασμό της Γενικής Διεύθυνσης Φυλακών. Μεταξύ των 18 φυλακών συμπεριλήφθηκε και η φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Πεκίνι.

Υπήρχε μόνο μία προσφορά στον διαγωνισμό. Αυτή της συγχώνευσης των Advanced Business Solutions- Albascan- Real Com και CSP. Οι εταιρείες αυτές ανακηρύχθηκαν νικήτριες του διαγωνισμού, προσφέροντας τίμημα 568,6 εκατ. λεκ ή 5,6 εκατ. ευρώ.

Η σύμβαση που υπογράφηκε στις 19 Δεκεμβρίου πέρυσι όριζε ότι οι εταιρείες θα διατηρούσαν το σύστημα ασφαλείας στις φυλακές, συμπεριλαμβανομένων των καμερών ασφαλείας σε βέλτιστες συνθήκες εργασίας 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες.

Μάλιστα, η εγκατάσταση εξοπλισμού των φυλακών με κάμερες στην Αλβανία ξεκίνησε πριν από δύο δεκαετίες. Το 2003, η αλβανική κυβέρνηση ξεκίνησε μια εκτεταμένη επενδυτική διαδικασία για την ενίσχυση της ασφάλειας στις φυλακές εγκαθιστώντας εκείνη την εποχή 2.200 κάμερες ασφαλείας, οι οποίες παρακολουθούσαν 24 ώρες, 18 φυλακές σε όλη τη χώρα.

Ο διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί στα τέλη του περασμένου έτους προέβλεπε περαιτέρω βελτίωση του συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης καμερών που μπορεί να είχαν υποστεί βλάβες ή είναι εκτός λειτουργίας. Όμως η διαφθορά σκοτώνει.

Αυτό το Σάββατο, η αστυνομία συνόδευσε 13 αξιωματούχους των φυλακών του Πεκίνι, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή Kamber Hoxha. Ο συσχετισμός έγινε λόγω του ότι ο σαρωτής και κάποιες κάμερες ασφαλείας δεν λειτουργούσαν στη φυλακή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η Advanced Business Solutions και η Albascan είναι δύο εταιρείες με προβληματικό υπόβαθρο. Η πρώτη έχει καταγγελθεί δημόσια και κατηγορηθεί ως εταιρεία του «πρωθυπουργικού δικαστηρίου». Δεύτερον, είναι μια εταιρεία που μετατράπηκε από το τίποτα μέσα σε λίγα χρόνια σε ένα τέρας των δημοσίων κεφαλαίων.

Οι Αλβανοί πληρώνουν διογκωμένο τίμημα για το σύστημα κάμερας στις φυλακές, αρκετές φορές υψηλότερο από το πραγματικό κόστος, ακριβώς λόγω της εμπλοκής σε αυτή τη σύμβαση εταιρειών με ισχυρούς δεσμούς με την κυβέρνηση. Τώρα που μπαίνουν όπλα στις αλβανικές φυλακές και οι κάμερες δεν λειτουργούν, κάποιος πρέπει να λογοδοτήσει που πήγαν 6 δισ. λεκ. Όχι μόνο σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου