Σε κάθειρξη 24 ετών καταδικάστηκε Αλβανός «βαρόνος» στην Αγγλία - Είχε εισάγει 500 κιλά κοκαΐνης στη χώρα

Σε κάθειρξη 24 ετών καταδικάστηκε Αλβανός «βαρόνος» στην Αγγλία - Είχε εισάγει 500 κιλά κοκαΐνης στη χώρα

Ο «βασιλιάς» μιας συμμορίας ναρκωτικών που εισήγαγε κοκαΐνη αξίας εκατομμυρίων λιρών καταδικάστηκε σε κάθειρξη 24 ετών.

Ο Helios Nanaj, 37 ετών, από το Smugglers Way, Wandsworth, Λονδίνο, κρίθηκε ένοχος στο Gloucestershire Crown Court για εισαγωγή και προμήθεια ναρκωτικών.

Ο δικαστής Ρούπερτ Λόου είπε ότι ήταν το "μεγάλο αφεντικό" και ο "ο εγκέφαλος" της συμμορίας.

Η αστυνομία του Gloucestershire είπε ότι είναι η «μεγαλύτερη» δίωξη ναρκωτικών της περιοχής και είχε τεράστιο αντίκτυπο στα επίπεδα εγκληματικότητας. Ο Nanaj κρίθηκε ένοχος στις 7 Δεκεμβρίου για τέσσερις κατηγορίες συνωμοσίας για την προμήθεια ενός ελεγχόμενου ναρκωτικού κατηγορίας Α και μία για συνωμοσία για εισαγωγή ναρκωτικών.

Με καταγωγή από την Αλβανία, διοικούσε ένα ευρύ εγκληματικό δίκτυο που εισήγαγε εκατοντάδες κιλά κοκαΐνης στο Ηνωμένο Βασίλειο και διένειμε τα παράνομα ναρκωτικά στο Gloucestershire και σε όλη τη χώρα χρησιμοποιώντας πολλαπλούς ταχυμεταφορείς και ασφαλή σπίτια.

Το δικαστήριο άκουσε ότι ο Nanaj εισήλθε παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πίσω μέρος του φορτηγού όταν ήταν 15 ετών και, με το καύχημα του, είπε ότι είχε εμπλακεί στο οργανωμένο έγκλημα για 20 χρόνια.

Καταδικάζοντας τον Nanaj νωρίτερα, ο δικαστής Λόου είπε: «Το να στραφείς στο οργανωμένο έγκλημα στη χώρα που σε υιοθέτησε ήταν ένας ανόητος και επικίνδυνος τρόπος για να φροντίσεις για σένα και την οικογένειά σου, εκτός από το να είναι ηθικά λάθος.

«Βάζεις την οικογένειά σου σε κίνδυνο να σε χάσει - είναι δική σου ενέργεια που σε έχασαν τόσο καιρό».

Ο επιθεωρητής Matt Phillips, από τη μονάδα σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος της αστυνομίας του Gloucestershire, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι αυτό αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη δίωξη ναρκωτικών στο Gloucestershire.

«Η απομάκρυνση κάποιου σαν τον κ. Nanaj έχει πραγματικά αντίκτυπο στα ναρκωτικά που είναι διαθέσιμα σε τοπικό επίπεδο και όντως είδαμε αύξηση των τιμών των ναρκωτικών ως αποτέλεσμα της σύλληψής του.

«Ήταν ένας πραγματικά σημαντικός παίκτης, μπορούσε να κανονίσει την εισαγωγή διακοσίων κιλών ναρκωτικών κάθε φορά και να τα διανείμει.

«Μέσα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα λέγαμε ότι δεν υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι πάνω από αυτόν».


Τα μηνύματα που βρέθηκαν από την αστυνομία στο τηλέφωνο του Nanaj έδειχναν ότι δίδασκε και σε άλλους υψηλού επιπέδου εμπόρους ναρκωτικών πώς να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση εισαγωγής κοκαΐνης.

Ο Det Insp Phillips είπε: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι προμήθευε πιθανώς πάνω από 500 κιλά κοκαΐνης και κάποια στιγμή παραπονιόταν ότι είχε 1,6 εκατομμύρια λίρες και δεν μπορούσε να μετακομίσει στο εξωτερικό ως αποτέλεσμα».

Η επιχείρηση για την αποκάλυψη του δικτύου ναρκωτικών του Nanaj ξεκίνησε σε τοπικό επίπεδο όταν η αστυνομία συνέλαβε έναν έμπορο του Gloucestershire με 2 κιλά κοκαΐνης, δήλωσε ο Det Insp Phillips.

«Όταν συνελήφθη ο αγγελιαφόρος, βρήκαμε ένα κρυπτογραφημένο τηλέφωνο EncroChat και ήταν τότε μια σημαντική ανακάλυψη που συνεργαζόταν με την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος που αναγνώρισε τον κ. Nanaj ως τον ανάντη ή τον Kingpin όπως θέλετε».

Ο τοπικός έμπορος που συνήθιζε να συνδέει τον Nanaj με τις δουλειές του ήταν ο Dhimitri Gjini, ο οποίος συνελήφθη στις 8 Μαΐου 2020 έχοντας στην κατοχή του πάνω από 60.000 £ αφού προμήθευσε 2 κιλά κοκαΐνης στο Gloucester. Αργότερα φυλακίστηκε για πάνω από 10 χρόνια. Η αστυνομία μπόρεσε να συνδεθεί με τον Nanaj με ένα τηλέφωνο Encrochat επειδή ζήτησε την προσωπική μεταχείριση του «Boboku». Ο Nanaj θα έλεγε αργότερα στις επαφές ότι ήταν το παρατσούκλι του για τον πεντάχρονο γιο του.

Ο Det Insp Phillips εξήγησε ότι στον Nanaj «άρεσαν τα πιο ωραία πράγματα στη ζωή» και οι έρευνες στο σπίτι του -που είχε θέα στον Τάμεση στο Wandsworth- το βρήκαν γεμάτο με επώνυμα ρούχα και παπούτσια αξίας 40.000 λιρών.

Ο Nanaj ισχυριζόταν ότι ήταν εργάτης οικοδομών και τα μηνύματα δείχνουν ότι προσπαθούσε να πάρει τα χρήματά του στο Άμστερνταμ ή πίσω στην Αλβανία.

Στο δικαστήριο, ισχυρίστηκε ότι χρησιμοποιήθηκε από άλλους εγκληματίες για να τους κρατήσει τα τηλέφωνα και έστελναν τα μηνύματα όταν ήθελαν, γι' αυτό και τα τηλεφωνικά δεδομένα έδειχναν πάντα τα τηλέφωνα μαζί του.

Όμως οι ένορκοι δεν τον πίστεψαν και τον έκριναν ένοχο για τα εγκλήματά του.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου