Η Αλβανία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης - Με τη χαμηλότερη κατανάλωση και εισόδημα σύμφωνα με τη Eurostat

Η Αλβανία από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης - Με τη χαμηλότερη κατανάλωση και εισόδημα σύμφωνα με τη Eurostat

Η Αλβανία συνεχίζει να χάνει τον αγώνα για την αύξηση της ευημερίας των πολιτών της.

Τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat (αυτή είναι η δεύτερη ενημέρωση) δείχνουν ότι η χώρα συνέχισε να είναι τελευταία στην Ευρώπη, τόσο ως προς το κατά κεφαλήν εισόδημα σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας όσο και ως προς το εισόδημα σε σχέση με την αγοραστική δύναμη, με το τελευταίο να αποτελεί δείκτη της υλικής ευημερίας των οικογενειών.

Αν και η οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από την περιοχή, οι οικογένειες και ο λαός των Αλβανών εξακολουθούν να είναι φτωχότεροι από άλλες γειτονικές χώρες, ειδικά, ανάλογα με την αγοραστική δύναμη.

Το κατά κεφαλήν εισόδημα σε σχέση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) ήταν 34% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και αυξάνεται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με πέρυσι, η Αλβανία εξακολουθεί να είναι η τελευταία στην Ευρώπη (στοιχεία για το Κοσσυφοπέδιο δεν αναφέρονται).

Το υψηλότερο επίπεδο στην περιοχή βρίσκεται στο Μαυροβούνιο, με το 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ακολουθούμενο από τη Σερβία με 44%, τα Σκόπια με 42% και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη με 35%.

Εκτός από τη Βοσνία, η διαφορά εισοδήματος με άλλες χώρες της περιοχής έχει βαθύνει, υποδηλώνοντας μια πιο σταθερή ανάπτυξη των γειτονικών χωρών, οι οποίες έχουν καταφέρει να βελτιώσουν την ευημερία των πολιτών τους με ταχύτερους ρυθμούς.

Ακόμη και ο άλλος δείκτης, αυτός της ατομικής κατανάλωσης κατά κεφαλήν, που μετρά το εισόδημα ανάλογα με την αγοραστική δύναμη ή την ευημερία μιας οικογένειας, τοποθετεί την Αλβανία στον πάτο, μαζί με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ο δείκτης αυτός είναι για την Αλβανία έως και 41% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχει επιδεινωθεί, όπου η αναλογία είναι ίδια με την Αλβανία στο 41%, από 42% που ήταν στην πρώτη ενημέρωση.

Το ρεκόρ κατέχει το Μαυροβούνιο με 63%, η Σερβία με 53%, τα Σκόπια με 50%.

Σύμφωνα με τη Eurostat, η Τρέχουσα Ατομική Κατανάλωση αναφέρεται σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες που καταναλώνονται επί του παρόντος από τα νοικοκυριά. Αν και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι ένας σημαντικός και ευρέως χρησιμοποιούμενος δείκτης του επιπέδου οικονομικής ευημερίας των χωρών, η κατά κεφαλήν κατανάλωση μπορεί να είναι πιο χρήσιμη για τη σύγκριση της σχετικής ευημερίας των καταναλωτών σε διάφορες χώρες, εξηγεί το INSTAT.

...

Eurostat: Οι Αλβανοί με τους χαμηλότερους μισθούς στην περιοχή και τις περισσότερες ώρες εργασίας

Ένας μισθωτός στην Αλβανία εργαζόταν κατά μέσο όρο 43,7 ώρες την εβδομάδα το 2022, από 43,3 ώρες το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το INSTAT. Άλλα στοιχεία της Euostat, τα οπο...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου