Eurostat: Eμβάσματα άνω του 1,2 δισ. ευρώ εισήλθαν πέρυσι στην Αλβανία - Το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας

Eurostat: Eμβάσματα άνω του 1,2 δισ. ευρώ εισήλθαν πέρυσι στην Αλβανία - Το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η αξία των εμβασμάτων που εισήλθαν στην Αλβανία πέρυσι έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

Σύμφωνα με τη Eurostat, τα εμβάσματα ανήλθαν σε αξία άνω του 1,2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η αξία που αναφέρει η Eurostat αναφέρεται σε τραπεζικές συναλλαγές ως εμβάσματα ή προσωπικές μεταφορές και εισόδημα εργαζομένων από εργασία στο εξωτερικό.

Η απασχόληση στο εξωτερικό περιλαμβάνει την εποχική, βραχυπρόθεσμη απασχόληση καθώς και το εισόδημα των διασυνοριακών ή εξ αποστάσεως εργαζομένων.

Ωστόσο, η Αλβανία βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων, όσον αφορά τη βαρύτητα που έχουν τα εμβάσματα έναντι της οικονομίας της χώρας. Για το 2022, η μέση αξία των εμβασμάτων έναντι του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων ήταν κοντά στο επίπεδο του 10,5% (μετρούμενη ως απλός μέσος όρος της αναλογίας για τις 6 χώρες της περιοχής).

Τα συγκριτικά στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η χώρα με τη μεγαλύτερη εξάρτηση από εμβάσματα στην Περιφέρεια παραμένει το Κόσοβο. Για το 2022, τα εμβάσματα αντιπροσώπευαν το 17,2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας. Ακολουθεί το Μαυροβούνιο με 13,3% και ακολουθεί η Βοσνία-Ερζεγοβίνη με 10,2%. Η Αλβανία κατατάσσεται στην τέταρτη θέση, με αξία εμβασμάτων 9,2% του ΑΕΠ της χώρας. Ακολουθεί η Σερβία με περιορισμένο περιθώριο, στο 9% του ΑΕΠ, ενώ τα Σκόπια ολοκληρώνουν την κατάταξη, με 3,4% του ΑΕΠ.

Εκτιμάται ότι η κύρια πηγή εμβασμάτων για την Αλβανία και άλλες χώρες της Περιφέρειας είναι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια πολύ μεγάλη πηγή εμβασμάτων για χώρες εκτός της Ένωσης.

Πέρυσι, οι προσωπικές μεταφορές από την ΕΕ σε χώρες εκτός ΕΕ ανήλθαν σε περισσότερα από 43,5 δισ. ευρώ, αυξημένες για έκτη συνεχή χρονιά και κατά +14% σε σύγκριση με το 2021.

Το νέο κύμα μετανάστευσης της τελευταίας δεκαετίας έδωσε ώθηση σε έναν νέο κύκλο αύξησης των εμβασμάτων, τα οποία παραμένουν σημαντική πηγή εισοδήματος για τις αλβανικές οικογένειες και σημαντικό στοιχείο στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας δείχνουν ότι η αύξηση των εμβασμάτων συνεχίστηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023. Για το 9μηνο, τα εμβάσματα από μετανάστες και τα έσοδα από την εργασία έφθασαν το 1,05 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο περυσινή περίοδο.

...

Εμβάσματα ύψους 1,8 εκατ. ευρώ σε ελβετικές τράπεζες εντόπισε το FBI για λογαριασμό του Αλβανού πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργού

Οι ανακριτές της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (SPAK), σε συνεργασία με πράκτορες του FBI που βρίσκονται στα Τίρανα, ανακάλυψαν τρία μεγάλα εμβάσματα που έγιναν...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου