Η κλιματική αλλαγή πλήττει την παραγωγή εσπεριδοειδών στην Αλβανία - Σε απόγνωση οι αγρότες λόγω μηδενικής κρατικής υποστήριξης

Η κλιματική αλλαγή πλήττει την παραγωγή εσπεριδοειδών στην Αλβανία - Σε απόγνωση οι αγρότες λόγω μηδενικής κρατικής υποστήριξης

«Τα μόνα πράγματα που δεν λείπουν σε αυτόν τον τομέα είναι οι σκληρά εργαζόμενοι και οι προκλήσεις που έχουμε με το αλβανικό κράτος. Στην περιοχή της Κονίσπολης είναι σχεδόν ελλιπείς οι υπηρεσίες για τον αγρότη. Λείπουν επιχορηγήσεις, λείπει το ρεύμα, λείπουν αποχετευτικά κανάλια, λείπει η ενέργεια, λείπουν δρόμοι, λείπουν πολλά για εμάς».

Η επαρχία του Αυλώνα στην Αλβανία παράγει περίπου το 65% των εσπεριδοειδών στη χώρα. Οι κλιματικές συνθήκες είχαν αρνητική επίδραση φέτος και η παραγωγή καθυστερεί, ενώ οι αγρότες δυσκολεύονται να πουλήσουν μανταρίνια. Η μη στήριξη των αγροτών από το κράτος πλήττει το ενδιαφέρον τους για φύτευση νέων εκτάσεων.

Τα χωράφια και οι λόφοι της Βρίνας, του Μουρσίου και της Κονίσπολης είναι καταπράσινα με εσπεριδοειδή όπου έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της φετινής παραγωγής.

Η καλλιέργεια πορτοκαλιών και μανταρινιών αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, μετατρέποντας την επαρχία Αυλώνας στον μεγαλύτερο παραγωγό εσπεριδοειδών στην Αλβανία με περίπου 65% των φυτευμένων εκτάσεων.

«Η εποχή των εσπεριδοειδών φέτος λόγω των κλιματολογικών συνθηκών μας έχει καθυστέρηση άνω των 20 ημερών. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, αυτή την εποχή, το μέρος που καλλιεργείται στην ορεινή περιοχή είχε περάσει πάνω από τη μισή παραγωγή προς πώληση, ενώ φέτος δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Πάνω από το 70% του πληθυσμού εδώ ασχολείται με τα εσπεριδοειδή καλλιεργώντας μανταρίνια και πορτοκάλια», δηλώνει η διαχειρίστρια στη μονάδα του Μουρσίου.

Ο διαχειριστής της εταιρείας Agro Konispoli, λέει ότι φέτος ήταν μια δύσκολη χρονιά λόγω των επιπτώσεων του κλίματος.

Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά λόγω της ξηρασίας που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και του πολύ ζεστού καιρού που δεν συμπίπτει με την εποχή του μανταρινιού, άφησε τους σπόρους πολύ πίσω στην ωρίμανση και τώρα περιμένουμε να ξεκινήσει η σεζόν.

Πολλοί αγρότες πωλούν προϊόντα απευθείας από το χωράφι στους εμπόρους, και παρά την αύξηση της ικανότητας συλλογής, η αποθήκευση και η εμπορία δεν έχουν επιλυθεί πλήρως. Το μάρκετινγκ και η αποθήκευση της παραγωγής είναι ένα από τα βασικά προβλήματα ώστε αυτές οι πωλήσεις παραγωγής να μην γίνονται αυθόρμητα, όπως λέγεται στην αγορά, από το χωράφι κατευθείαν στον έμπορο. Φέτος υπάρχει ζήτηση, αλλά η παραγωγή δεν έχει φτάσει στον κύκλο ωρίμανσης.

«Ο κύριος λόγος της μείωσης της τιμής του προϊόντος μας είναι η γειτονική μας Ελλάδα. Μειώνουν την τιμή γιατί επιδοτούνται, ενώ στη χώρα μας η επιδότηση του αγρότη είναι μηδενική», δηλώνει η διαχειρίστρια στο Μούρσι.

Ενώ οι αγρότες αυτής της περιοχής ξεκίνησαν με μεγάλη αισιοδοξία την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών, αυξάνοντας χρόνο με τον χρόνο τις φυτεμένες εκτάσεις, η αισιοδοξία έχει πλέον αρχίσει να σβήνει, καθώς οι αγρότες δεν αποζημιώνονται για τις ζημιές που προκαλεί η φύση και δεν υποστηρίζονται με επιδοτήσεις.

«Τα μόνα πράγματα που δεν λείπει σε αυτόν τον τομέα είναι οι σκληρά εργαζόμενοι και οι προκλήσεις που έχουμε με το αλβανικό κράτος. Στην περιοχή της Κονίσπολης είναι σχεδόν ελλιπείς οι υπηρεσίες για τον αγρότη. Λείπουν επιχορηγήσεις, λείπει το ρεύμα, λείπουν αποχετευτικά κανάλια, λείπει η ενέργεια, λείπουν δρόμοι, λείπουν πολλά για εμάς».

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, η παραγωγή εσπεριδοειδών πέρυσι στην Αλβανία ήταν περίπου 55 χιλιάδες τόνοι, όπου το υψηλότερο επίπεδο παραγωγής καταγράφηκε στην επαρχία της Αυλώνας με 35.800 τόνους. Ενώ το 2021 παρήχθησαν πάνω από 50 χιλιάδες τόνοι εσπεριδοειδών. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Στατιστικής, η Αλβανία συνεχίζει να είναι ένας από τους επτά μεγαλύτερους παραγωγούς εσπεριδοειδών στην Ευρώπη.

...

Στάσιμη η παραγωγή δημητριακών και λαχανικών στην Αλβανία

Η συνολική παραγωγή λαχανικών το 2022 σημείωσε ασθενή ανάπτυξη μόλις 1,4% σε σύγκριση με το 2021. Μικρή πτώση παρουσίασαν τα δημητριακά, ενώ η παραγωγή θερμοκηπίου αι η ελαιοπαραγωγή αυξήθηκαν κα...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου