Στάσιμη η παραγωγή δημητριακών και λαχανικών στην Αλβανία

Στάσιμη η παραγωγή δημητριακών και λαχανικών στην Αλβανία

Η συνολική παραγωγή λαχανικών το 2022 σημείωσε ασθενή ανάπτυξη μόλις 1,4% σε σύγκριση με το 2021.

Μικρή πτώση παρουσίασαν τα δημητριακά, ενώ η παραγωγή θερμοκηπίου αι η ελαιοπαραγωγή αυξήθηκαν κατά 7% λόγω της περσινής καλής σεζόν.

Το 2022 η παραγωγή δημητριακών ήταν 690.854 τόνοι. Το υψηλότερο επίπεδο καταγράφηκε στο Φίερι με 171.017 τόνους και ακολουθούν οι επαρχίες Ελμπασάν και Κορυτσά με 95.376 τόνους και 81.092 τόνους.

Η παραγωγή πατάτας έφτασε τους 262.673 τόνους. Οι περιοχές με το υψηλότερο επίπεδο παραγωγής πατάτας στη χώρα είναι η Κορυτσά με 64.956 τόνους, το Φιέρι με 47.500 τόνους και το Ελμπασάν με 30.173 τόνους.

Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, η παραγωγή της ομάδας των βιομηχανικών εγκαταστάσεων μειώθηκε κατά 9,89% και η παραγωγή φασολιών κατά 2,89%.

Το 2022 η παραγωγή λαχανικών ήταν 1.357.825 τόνοι. Το υψηλότερο επίπεδο παραγωγής λαχανικών καταγράφεται στους νομούς Φίερι με 534.351 τόνους, Μπεράτι με 139.775 τόνους και Τίρανα με 136.951 τόνους.

Τα φρέσκα λαχανικά αντιπροσωπεύουν το 67,38% του συνόλου των λαχανικών, ακολουθούν τα πεπόνια με 23,07% και αποξηραμένα λαχανικά με 9,55%.

Το 2022 παρήχθησαν 914.958 τόνοι φρέσκων λαχανικών. Στην ομάδα των φρέσκων λαχανικών αντιπροσωπευτικές καλλιέργειες είναι η ντομάτα με 315.057 τόνους (34,41%), το αγγούρι 129.896 τόνοι (14,19%) και η πιπεριά 97.017 (10,59%).

Στην ομάδα των αποξηραμένων λαχανικών, το ξερό κρεμμύδι αντιπροσωπεύει το 84,01% της συνολικής παραγωγής, ενώ στην ομάδα των εσπεριδοειδών το καρπούζι αντιπροσωπεύει το 81,99% της παραγωγής αυτής της ομάδας.

Η παραγωγή κηπευτικών σε θερμοκήπια αντιπροσωπεύει το 22,90% της συνολικής παραγωγής λαχανικών, εκ των οποίων το 79,87% αυτής της παραγωγής ανήκει στην επαρχία Φίερι και Μπεράτι.

Το 2022, η παραγωγή σε θερμοκήπια αυξήθηκε κατά 7,22%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η παραγωγή τομάτας αντιπροσωπεύει το 51,6% της συνολικής παραγωγής στα θερμοκήπια.

Η περιοχή με το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής λαχανικών σε θερμοκήπια στη συνολική παραγωγή λαχανικών είναι το Μπεράτι με 68,78% και το Φιέρι 28,49%. Το χαμηλότερο ποσοστό καταγράφεται στις επαρχίες Κορυτσάς και Αργυροκάστρου με 0,16% και 0,42%.

Η παραγωγή οπωροφόρων δέντρων το 2022 ανήλθε σε 295.428 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 2,86%, σε σύγκριση με το 2021. Το υψηλότερο επίπεδο παραγωγής οπωροφόρων δέντρων σημειώθηκε στον νομό Κορυτσάς με 82.947 τόνους, ακολουθούμενες από τις κομητείες Ελμπασάν με 41.649 τόνους και Φερν με 36.155 τόνους.

Η ομάδα των οπωροφόρων δέντρων με σπόρους αντιπροσωπεύει το 41,96% της παραγωγής, το κύριο βάρος σε αυτήν την ομάδα καταλαμβάνει η παραγωγή μήλων, όπου μόνο η επαρχία Κορυτσάς αντιπροσωπεύει το 62,97% της συνολικής παραγωγής μήλων στη χώρα.

Στην ομάδα των πυρηνόκαρπων δέντρων το μεγαλύτερο μερίδιο έχει η παραγωγή δαμάσκηνων με 46,31%, ακολουθούν οι κερασιές με 24,99% και οι ροδακινιές με 23,05%.

Το 2022, οι ροδιές αντιπροσωπεύουν το 23,97% της παραγωγής στην ομάδα των υποτροπικών οπωροφόρων δέντρων, σημειώνοντας αύξηση 45,12%, σε σύγκριση με το 2021. Οι καρυδιές και οι καστανιές αντιπροσωπεύουν το 81% της παραγωγής στην ομάδα των καρπών καρπών.

Το 2022 η παραγωγή καρυδιάς αυξήθηκε κατά 18,24%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το υψηλότερο επίπεδο παραγωγής σε αυτόν τον όμιλο καταγράφηκε στην περιοχή της Ντίμπρας με 2.871 τόνους. Το 2022 παρήχθησαν 157.710 τόνοι ελιές, σημειώνοντας αύξηση 43,16%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, το υψηλότερο επίπεδο ελαιοπαραγωγής επιτεύχθηκε στην περιοχή Φίερι με 43.827 τόνους.

Αύξηση 186,68% σημείωσε η παραγωγή ελιάς στο Μπεράτι. Οι ποικιλίες ελιάς αντιπροσωπεύουν το 81,71% της συνολικής παραγωγής και οι ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς το 18,29%. Η παραγωγή εσπεριδοειδών το 2022 ήταν 55.118 τόνοι.

Το υψηλότερο επίπεδο παραγωγής εσπεριδοειδών καταγράφηκε στην περιοχή της Αυλώνας με 35.781 τόνους ή 64,92% της συνολικής παραγωγής εσπεριδοειδών. Τα μανταρίνια αποτελούν το 63,79% της συνολικής παραγωγής εσπεριδοειδών στη χώρα. Το 2022 η παραγωγή σταφυλιού ανήλθε σε 211.178 τόνους. Η παραγωγή αυτή αντιπροσωπεύεται από αμπελουργικά σταφύλια με 60,78% και σταφύλια πέργκολας με 39,22%.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου