Η ιταλική κυβέρνηση εγκρίνει σήμερα τη συμφωνία Ράμα - Μελόνι

rama-meloni

Η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να δώσει το πράσινο φως το απόγευμα της Τρίτης για τη συμφωνία που υπεγράφη στις 6 Νοεμβρίου στη Ρώμη μεταξύ των πρωθυπουργών Ράμα και Μελόνι για τους μετανάστες. Σε ένα προσχέδιο που εγκρίθηκε την προηγούμενη μέρα, αποκαλύπτονται νέες λεπτομέρειες για το πώς θα δημιουργηθεί και θα λειτουργήσει το πρώτο κέντρο υποδοχής στο Shengjin και το κέντρο φιλοξενίας στο Gjadër.

Όπως είναι γνωστό, και οι δύο δομές θα ανεγερθούν και θα διοικούνται από την ιταλική κυβέρνηση, η οποία θα καλύψει όλα τα έξοδα. Έτσι, οι μετανάστες που θα διασώζονται στη Μεσόγειο θα ανεβαίνουν στα ιταλικά πλοία και θα περάσουν το πρώτο φίλτρο στο Shengjin, όπου θα επιχειρηθεί η ταυτοποίηση και στη συνέχεια θα γίνουν υγειονομικοί έλεγχοι. Διαφορετικές διαδρομές παρέχονται για όσους πάσχουν από ασθένειες ή για όσους θα πρέπει να παραμείνουν υπό κράτηση.

Τα ιταλικά ΜΜΕ γράφουν ότι η δομή Gjadri για τους μετανάστες που θα περιμένουν απάντηση για άσυλο ή για όσους δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην Ιταλία και πρέπει να επαναπατριστούν θα έχει έκταση περίπου 77.000 τετραγωνικών μέτρων. Εκεί θα κατασκευαστούν 10 κτίρια που θα φιλοξενούν το πολύ 3.000 άτομα ταυτόχρονα. Ο αναπληρωτής γραμματέας της ιταλικής κυβέρνησης Τζιοβανμπατίστα Φαζολάρι δήλωσε ότι οι μετανάστες μπορούν να μείνουν στην Αλβανία πέραν των 28 ημερών, αλλά το μέγιστο επιτρεπόμενο από την ιταλική νομοθεσία είναι 18 μήνες. Μέσα σε 3 μήνες από την έναρξη ισχύος της συμφωνίας, η Ιταλία θα πρέπει να καταβάλει 16,5 εκατ. ευρώ στην Αλβανία.

Η ιταλική κυβέρνηση προσπάθησε αρχικά να αποφύγει την έγκριση της συμφωνίας στη Βουλή, θεωρώντας την επικαιροποίηση πρωτοκόλλου που εγκρίθηκε πριν από 5 χρόνια, αλλά μετά από ενστάσεις της αντιπολίτευσης, συμφωνήθηκε ότι το σχέδιο θα απαιτούσε την έγκριση και των δύο σωμάτων. Η αλβανική κυβέρνηση ενέκρινε επίσης το σχέδιο από την πλευρά της και το έστειλε στο κοινοβούλιο για να εγκριθεί στη σύνοδο της 21ης Δεκεμβρίου.

...

Υπερψηφίστηκε η συμφωνία Ράμα - Μελόνι από το ιταλικό κοινοβούλιο

«Το πρωτόκολλο με την Αλβανία δεν υπόσχεται τη λύση, αλλά ένα πρόσθετο εργαλείο διαχείρισης των μαζικών αφίξεων μεταναστών. Η συμφωνία που υπογράφηκε στις 6 Νοεμβρίου αποτελεί σημαντικό συστατικό μιας...
...

Τον Μάιο του 2024 η Μελόνι στα Τίρανα για να εγκαινιάσει την «αλβανική Ρουάντα»

Τα βρετανικά ΜΜΕ ασχολούνται εκτενώς με τη συμφωνία Αλβανίας και Ιταλίας για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, συγκρίνοντάς την με την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να μεταφέρει παράνομους πρό...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου