Υπερψηφίστηκε η συμφωνία Ράμα - Μελόνι από το ιταλικό κοινοβούλιο

Υπερψηφίστηκε η συμφωνία Ράμα - Μελόνι από το ιταλικό κοινοβούλιο

«Το πρωτόκολλο με την Αλβανία δεν υπόσχεται τη λύση, αλλά ένα πρόσθετο εργαλείο διαχείρισης των μαζικών αφίξεων μεταναστών. Η συμφωνία που υπογράφηκε στις 6 Νοεμβρίου αποτελεί σημαντικό συστατικό μιας γενικής στρατηγικής και ένα πιθανό μοντέλο, όχι μόνο για την Ιταλία, για μελλοντική συνεργασία με φιλικές χώρες». δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι σε ομιλία του αυτή την Τρίτη στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το Πρωτόκολλο Ιταλίας-Αλβανίας για τους μετανάστες.

«Η συζήτηση για αυτό το θέμα και η ψηφοφορία που θα το ολοκληρώσει αποδεικνύουν ότι η κυβέρνησή μας δεν έφυγε ποτέ, ειδικά σε θέματα τόσο μεγάλης σημασίας, από τον διάλογο και την εξέταση της Συνέλευσης», είπε ο Ιταλός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Ως εκ τούτου, θεωρούμε την ψήφιση του ψηφίσματος μόνο ένα πρώτο, αλλά σημαντικό, βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Και πολύτιμο δείκτης».

Στη συνέχεια, η Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσε το πράσινο φως σε ψήφισμα που πρότεινε η πλειοψηφία. Με 189 ψήφους υπέρ και 126 κατά του συνόλου της αντιπολίτευσης, εγκρίθηκε το προσχέδιο που δεσμεύει την κυβέρνηση «να υιοθετήσει κάθε απαραίτητη πρωτοβουλία, συμπεριλαμβανομένου ενός νομοσχεδίου επικύρωσης, για αποτελεσματική και επείγουσα εφαρμογή του Πρωτοκόλλου» μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας για τους μετανάστες.

«Η κυβέρνηση σκοπεύει να υποβάλει σύντομα στη Βουλή ένα σχέδιο νόμου που περιέχει επίσης τους κανόνες και τις διαδικασίες που απαιτούνται για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου» - είπε ο Ταγιάνι, ο οποίος έλαβε επίσης χειροκροτήματα από την αριστερά. Οι εκπρόσωποί της δήλωσαν ότι «το πρωτόκολλο με την Αλβανία θα είναι ολοκληρωτική αποτυχία».

«Η συζήτηση στη Βουλή θα δώσει την ευκαιρία για μια εις βάθος και αιτιολογημένη συζήτηση. Ελπίζουμε ότι η έγκριση θα γίνει σε χρόνο συμβατό με τον επείγοντα χαρακτήρα της αντιμετώπισης, έστω και με καινοτόμα μέσα, της διαχείρισης των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών» - απάντησε ο Ταγιάνι.

Στη συνέχεια ο Ιταλός ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Κάποιοι από την αντιπολίτευση φοβήθηκαν την παραβίαση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Αυτοί που περιέγραψαν το έργο ως Γκουαντάναμο ιταλικού τύπου. Ακούστηκαν λόγια για απέλαση ή επικαλέστηκαν το προηγούμενο της συμφωνίας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρουάντα. Μπροστά σε αυτά τα σκοτεινά σενάρια, θα αρκούσε να αναφέρουμε την απλή παρατήρηση της Ευρωπαίας Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ylva Johansson, σημαντικής εκπροσώπου της σουηδικής σοσιαλδημοκρατίας: «Το πρωτόκολλο για τους μετανάστες είναι μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας και επομένως « να μην παραβιάζουν τους νόμους της Ένωσης».

«Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς: «Η Αλβανία θα γίνει σύντομα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου μιλάμε για το πώς θα λύσουμε μαζί τις προκλήσεις και τα προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικογένεια», παρέθεσε ο Ταγιάνι.

«Το πρωτόκολλο -συνέχισε ο Ταγιάνι- «καθορίζει ότι στα 2 κέντρα της Αλβανίας δεν μπορεί να υπάρχουν συνολικά περισσότεροι από 3 χιλιάδες μετανάστες ταυτόχρονα. Και ότι οι μετανάστες θα μπορούν να φτάσουν στο αλβανικό λιμάνι μόνο με πλοία των ιταλικών αρχών που παρεμβαίνουν στις επιχειρήσεις διάσωσης. Δεν θα μπορεί να ρυμουλκούνται εκεί βάρκες λαθρεμπόρων, ούτε να μεταφέρονται σκάφη που διαχειρίζονται μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Αλβανία».

...

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας Μελόνι - Ράμα για το μεταναστευτικό και οι αντιδράσεις

Πρόκειται για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μελόνι που απασχολεί, περισσότερο από κάθε άλλη, τους Ιταλούς και ξένους αναλυτές και είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει να συζητείται για πολύ καιρό ακόμα, το...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου