Έκθεση του State Department για την τρομοκρατία στην Αλβανία: «Πρόβλημα η διαφθορά και η ριζοσπαστικοποίηση των νέων»

Έκθεση του State Department για την τρομοκρατία στην Αλβανία: «Πρόβλημα η διαφθορά και η ριζοσπαστικοποίηση των νέων»

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών (DASH) δημοσίευσε την ετήσια έκθεση για την τρομοκρατία στον κόσμο για το 2022. Ανάμεσα στις χώρες που περιλαμβάνονται στην ανάλυση είναι και η Αλβανία.

Η DASH αναφέρει ότι η Αλβανία έχει υιοθετήσει μια εθνική στρατηγική κατά της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού μέχρι το 2025. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σημειώνει ότι η απειλή της τρομοκρατίας στην Αλβανία συνίσταται σε προσπάθειες ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων να ριζοσπαστικοποιήσουν την αλβανική νεολαία προς τη βία. Κατά τη διάρκεια του 2022, δεν αναφέρθηκαν τρομοκρατικά περιστατικά στην Αλβανία.

«Τον Δεκέμβριο, το Ειδικό Δικαστήριο για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά καταδίκασε έναν Ιρανό πολίτη σε 15 χρόνια φυλάκιση για προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών. Στις 28 Μαΐου, η Αλβανία επαναπάτρισε με επιτυχία 13 πολίτες από καταυλισμούς εκτοπισμένων στη Συρία. Αυτός ήταν ο δεύτερος επαναπατρισμός σε διάστημα 12 μηνών που πραγματοποίησαν οι αλβανικές αρχές, για συνολικά 38 επαναπατρισθείσες γυναίκες και παιδιά» - αναφέρει η έκθεση, η οποία επισημαίνει και τις ελλείψεις της Αλβανίας.

«Η διαφθορά και τα εμπόδια στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κυβερνητικών υπηρεσιών, ο ανεπαρκής συντονισμός εντός των υπηρεσιών και το αδύναμο δικαστικό σύστημα συνέχισαν να παρεμποδίζουν τις προσπάθειες επιβολής του νόμου της Αλβανίας σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην έκθεση. Ένα άλλο πρόβλημα είναι το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τονίζοντας ότι η Αλβανία παρέμεινε στη «γκρίζα λίστα» της Moneyval.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβλεψε την εφαρμογή της έκτης επιχορήγησης προς την Αλβανική Μουσουλμανική Κοινότητα, η οποία περιελάμβανε δέσμευση των κληρικών με τη νεολαία, τους γονείς τους και τους ηγέτες των πολιτών για να απομακρύνουν τη νεολαία από τη ριζοσπαστικοποίηση στη βία, καθώς και την ενημέρωση τους για τις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμμετοχή των πολιτών και ανεκτικότητα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου