Έλλειψη διαφάνειας στη συμφωνία Ράμα - Μελόνι για τον καταυλισμό 30.000 προσφύγων στην Αλβανία

Έλλειψη διαφάνειας στη συμφωνία Ράμα - Μελόνι για τον καταυλισμό 30.000 προσφύγων στην Αλβανία

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα ότι χιλιάδες πρόσφυγες που αποβιβάζονται στις ιταλικές ακτές θα καταφύγουν στην Αλβανία, εν αναμονή της επεξεργασίας των αιτήσεών τους για άσυλο.

Οι δύο πρωθυπουργοί πόζαραν μπροστά στις κάμερες υπογράφοντας συμφωνία, η οποία αν και προκάλεσε χιονοστιβάδα αντιδράσεων στην Αλβανία, συνεχίζει να παραμένει άγνωστη στην κοινή γνώμη.

«Πρόκειται για ένα κέντρο υποδοχής και μια θέση όπου θα διεκπεραιώνονται όλες οι επαληθεύσεις, όλες οι εγγραφές", είπε ο Ράμα σε μια σύντομη συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Μπρούνο Βέσπα, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, αλλά το περιεχόμενο του εγγράφου δεν δημοσιοποιήθηκε ακόμη.

Αλβανικά ΜΜΕ ζήτησαν αντίγραφο της υπογεγραμμένης συμφωνίας, αλλά ο αναπληρωτής διευθυντής του Πρακτορείου Μέσων Ενημέρωσης και Πληροφοριών, Alteo Hysi, είπε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να ανταποκριθεί στο αίτημα για το δικαίωμα ενημέρωσης. Δεν απάντησε στην ερώτηση «γιατί δεν δημοσιοποιήθηκε η συμφωνία».

Το πρακτορείο αυτό αρκέστηκε σε μια ανάρτηση στο Facebook με τίτλο «μερικά στοιχεία για την τελευταία συμφωνία...», σύμφωνα με την οποία «δεν θα φτάσουν ταυτόχρονα στην Αλβανία περισσότεροι από 3 χιλιάδες μετανάστες».

Το status στο Facebook αναφέρει επίσης ότι η Ιταλία θα χρησιμοποιήσει περιοχές της αλβανικής επικράτειας για τη δημιουργία δομών υποδοχής, ότι το κόστος αυτής της διαδικασίας θα καλυφθεί από την Ιταλία και ότι η μέγιστη περίοδος παραμονής ενός μετανάστη στην Αλβανία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τον χρόνο που απαιτείται για τις διαδικασίες ασύλου.

Η προσωπική λήψη αποφάσεων του πρωθυπουργού Ράμα και η έλλειψη διαφάνειας για αυτή τη συμφωνία επικρίθηκαν από την αντιπολίτευση.

Το Δημοκρατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι ζήτησε επείγουσα παρέμβαση με τον Ράμα για αυτό το θέμα σε μια σύνοδο ολομέλειας και κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη διαφάνειας.

«Σε αυτό το αίτημα, το Δημοκρατικό κόμμα ζητά από την αλβανική κυβέρνηση να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με αυτή τη συμφωνία, καθώς δεν υπάρχει διαφάνεια από την αλβανική πλευρά, ενώ η ιταλική πλευρά έχει απηχήσει αυτό το σύμφωνο με την κυβέρνησή μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ενώ η άλλη ομάδα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα χαρακτήρισε τη συμφωνία άκυρη και κατηγόρησε τον Ράμα ότι υπηρετεί τους εμπόρους ανθρώπων με αυτή τη συμφωνία.

«Η Αλβανία έχει ένα από τα υψηλότερα δυναμικά διακίνησης στην Ευρώπη και ο Έντι Ράμα θέλει να τροφοδοτήσει τον Γκιοκτέ και τις άλλες συμμορίες του με διάφορους τύπους κίνησης», είπε ο Μπερίσα σε μια δημόσια απάντηση.

Εν τω μεταξύ, πρότεινε ότι υπάρχει συμφωνία σε ισχύ μεταξύ των δύο χωρών, η οποία εγγυάται ότι όποιος μετανάστης περάσει από την Αλβανία στην Ιταλία, από άλλες χώρες, θα επιστρέψει στην Αλβανία για να πάει στο χώρα του.

Σύμφωνα με τον Μπερίσα, στις συνθήκες που 100 χιλιάδες Αλβανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από το 2014 έως το 2021, - «ο Ράμα δεν έχει καμία ηθική ούτε νομική εξουσία... να υπογράψει για λογαριασμό της Αλβανίας».

Μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ μόνο με την υπογραφή του πρωθυπουργού, αλλά χρειάζεται έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο και κύρωση στη Βουλή.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου