Συμφωνία Ράμα - Μελόνι για τη δημιουργία καταυλισμού προσφύγων στο Shengjin

Συμφωνία Ράμα - Μελόνι για τη δημιουργία καταυλισμού προσφύγων στο Shengjin

Επίσκεψη εργασίας στην Ιταλία πραγματοποιεί σήμερα ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα. Ο Ράμα έγινε δεκτός με τελετή στο Palazzo Chigi της Ρώμης από την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Giorgia Meloni.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου η Ιταλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον αρχηγό της αλβανικής κυβέρνησης για το θέμα της λαθρομετανάστευσης. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Μελόνι είπε ότι θα δημιουργηθεί κέντρο υποδοχής προσφύγων στο λιμάνι Shengjin.

«Σε συνάντηση που κάναμε είχαμε και πρωτοβουλίες που αφορούσαν τη μετανάστευση. Το φαινόμενο δεν αντιμετωπίζεται μόνο του. Ήμασταν μεταξύ αντιμετώπισης εντός και εκτός ΕΕ. Εργαστήκαμε μαζί για να ενισχύσουμε αυτή τη συνεργασία.

Συνεργαστήκαμε με τον Ράμα για την παράνομη μετανάστευση, τη θεραπεία εντός και εκτός ΕΕ. Η Αλβανία θα δώσει κάποιες από τις περιοχές της για να φιλοξενήσει πρόσφυγες. Η Ιταλία θα συνεισφέρει οικονομικά.

Οι πρόσφυγες που ζητούν άσυλο θα παραμείνουν σε αυτές τις περιοχές μέχρι να αποφασιστεί εάν το αίτημα θα γίνει δεκτό ή όχι. Η ροή μπορεί να φτάσει τα 36 χιλιάδες άτομα. Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει ανηλίκους. Η δικαιοδοσία θα είναι ιταλική. Θα κατασκευαστεί κέντρο υποδοχής στο λιμάνι Shengjin όπου θα αποβιβάζονται. Θα υπάρξει άλλη δομή, το αλβανικό κομμάτι θα ασχοληθεί με την παρατηρητική ετοιμότητα. Αυτό το πρωτόκολλο που υπογράφουμε σήμερα έχει πολιτικό και νομικό πλαίσιο συνεργασίας. Θα ακολουθήσουν και άλλες ρυθμίσεις. Στόχος μας είναι να λειτουργήσουμε την επόμενη άνοιξη. Είμαι ικανοποιημένη με τη δουλειά που έγινε με τον φίλο μου, Έντι Ράμα. Θεωρώ ότι πρόκειται για μια γενικά ευρωπαϊκή συμφωνία. Πρέπει να συνεργαστούμε με ευρωπαϊκό πνεύμα. Η Αλβανία, φίλη της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμπεριφέρεται σαν να είναι πρακτικά κράτος μέλος της Ε.Ε.

Η Ιταλία είναι ένας από τους κύριους υποστηρικτές της ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε. Πιστεύω ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, υποστηρίξαμε αυτή την επανένωση της Ευρώπης. Η συμφωνία είναι πολύ σημαντική, θα το κάνουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ένα μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσουμε» είπε η Μελόνι.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου