Ακόμα μια εξαπάτηση του Ράμα - Με χρήματα των πολιτών η μετεγκατάσταση του λιμένα Δυρραχίου

Ακόμα μια εξαπάτηση του Ράμα - Με χρήματα των πολιτών η μετεγκατάσταση του λιμένα Δυρραχίου

Αρκετές αντιδράσεις προκάλεσε η κατεδάφιση του ιστορικού λιμανιού του Δυρραχίου για να δοθούν 80 στρέμματα γης στην αραβική εταιρεία Eagle Hills, η οποία θα κατασκευάσει εκεί τουριστικό λιμάνι. Για να αμβλύνει την αντίδραση του κοινού, η κυβέρνηση δήλωσε ότι ο λογαριασμός των 390 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του νέου εμπορικού λιμανιού στο Πόρτο Ρομάνο δεν θα πληρωθεί από χρήματα του προϋπολογισμού, αλλά θα χρηματοδοτηθεί από τα έσοδα του Λιμεναρχείου Δυρραχίου.

Όλα αυτά όμως αποδείχτηκαν δημόσια εξαπάτηση. Αποφασίστηκε πλέον και επίσημα ότι ολόκληρος ο λογαριασμός των 390 εκατ. ευρώ για το νέο εμπορικό λιμάνι στο Πόρτο Ρομάνο θα πληρωθεί από τα χρήματα των φορολογουμένων.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, η κυβέρνηση έχει διαθέσει 8,6 δισ. λεκ ή περίπου 82 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του νέου λιμανιού στο Πόρτο Ρομάνο. Σύμφωνα με τους συνοδευτικούς πίνακες του σχεδίου προϋπολογισμού, τα κεφάλαια θα βρεθούν μέσω δανείου από το εξωτερικό, αν και η πηγή της χρηματοδότησης παραμένει αδιευκρίνιστη.

Πηγές από την κυβέρνηση ανέφεραν ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την παροχή των χρημάτων μέσω δανείου από την Παγκόσμια Τράπεζα. Σύμφωνα με αυτούς, η Παγκόσμια Τράπεζα έχει εκφράσει την προθυμία της να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του νέου Λιμανιού, αλλά ακόμη δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία για την οριστικοποίηση του δανείου.

Μάλιστα, φαίνεται λίγο περίεργο πώς η αλβανική κυβέρνηση έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό ένα ταμείο, το οποίο δεν έχει δώσει ακόμη. Γενικά, τα δάνεια από δωρητές, συμπεριλαμβανομένων αυτών από την Παγκόσμια Τράπεζα, χρειάζονται χρόνια για να διαπραγματευτούν μέχρι την τελική έγκρισή τους. Όμως η κυβέρνηση λέει ότι θα κλείσει όλη αυτή τη διαδικασία μέσα στον επόμενο χρόνο, αφήνοντας χρόνο ακόμη και για τα 8,6 δισ. λεκ που έχουν καθοριστεί να δαπανηθούν.

Υπερδιπλάσιο κόστος

Ο ειδικός νόμος για την κατασκευή του τουριστικού λιμένα στο Δυρράχιο, όπου βρίσκεται σήμερα το εμπορικό λιμάνι, σε σύμπραξη της αραβικής εταιρείας Eagle Hills και της αλβανικής κυβέρνησης, καταλήγει ήδη σε συμφωνία με διπλό κόστος για τους πολίτες.

Πρώτον, οι πολίτες χάνουν 80 εκτάρια κρατικής γης, τα οποία θα διατεθούν για την κατασκευή του τουριστικού λιμανιού. Από την άλλη, εκτός από τη συγχώρεση της γης, οι πολίτες θα πληρώσουν και 390 εκατ. ευρώ για να φτιάξουν το νέο εμπορικό λιμάνι στο Πόρτο Ρομάνο, όταν είχαν το λιμάνι του Δυρραχίου.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το κόστος αυτό είναι πολύ μικρότερο από τα οφέλη που θα λάβουν οι πολίτες από αυτή τη συμφωνία. Σύμφωνα με την ίδια, η κατασκευή του τουριστικού λιμανιού από ένα γνωστό όνομα όπως ο Μοχάμεντ Αλαμπάρ θα δώσει νέα ώθηση στον τουρισμό στην Αλβανία, πηγαίνοντάς τον σε άλλο επίπεδο. Ταυτόχρονα - ισχυρίζεται η κυβέρνηση - ο προϋπολογισμός θα κερδίσει χρήματα από το τουριστικό λιμάνι, μέσω του μερίσματος που θα λάβει από τη σύμπραξη στο έργο.

Βάσει της συμφωνίας, το αλβανικό κράτος θα επωφεληθεί από το 33 τοις εκατό των καθαρών κερδών, αλλά η αραβική εταιρεία έχει στα χέρια της τη διαχείριση των δαπανών και του οικονομικού αποτελέσματος του έργου, επειδή κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο, και αυτό μπορεί να προϋποθέτει αρκετά μικρό το κομμάτι που θα μείνει για το κράτος.

Ενώ όμως τα οφέλη που διεκδικεί η κυβέρνηση μένουν να φανούν, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση και το Λιμεναρχείο εξαπάτησαν την κοινή γνώμη λέγοντας ότι το νέο εμπορικό λιμάνι δεν θα αγγίξει τα χρήματα των πολιτών. Σύμφωνα με το επίσημο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ολόκληρο το κόστος των 43 δισ. λεκ ή σχεδόν 400 εκατ. ευρώ θα βγει απευθείας από τις τσέπες των πολιτών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου