410 εκατ. ευρώ θα στοιχίσει στο αλβανικό κράτος η μετεγκατάσταση του λιμένα Δυρραχίου στο Πόρτο Ρομάνο

410 εκατ. ευρώ θα στοιχίσει στο αλβανικό κράτος η μετεγκατάσταση του λιμένα Δυρραχίου στο Πόρτο Ρομάνο

Με κονδύλια του προϋπολογισμούτου αλβανικού κράτους θα χρηματοδοτηθεί το νέο λιμάνι στο Πόρτο Ρομάνο, στο οποίο θα μεταφερθούν οι υπηρεσίες του σημερινού λιμανιού του Δυρραχίου.

Σύμφωνα με τους πίνακες που συνοδεύουν το προσχέδιο προϋπολογισμού 2024, η κατασκευή του Νέου Λιμανιού στο Πόρτο Ρομάνο θα κοστίσει 43 δισ. λεκ (410) εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση θα γίνει από τον κρατικό προϋπολογισμό κυρίως με ξένη χρηματοδότηση.

Το επόμενο έτος προβλέπεται να διατεθούν περίπου 8,6 δισ. λεκ ή περίπου 82 εκατ. ευρώ. Το 2025 προγραμματίζονται 13 δισ. λεκ και 13 δισ. λεκ το 2026, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το νέο λιμάνι.

Η κατασκευή αυτής της εγκατάστασης είχε προηγουμένως συζητηθεί ως μορφή χρηματοδότησης με παραχώρηση ή συνεργασία ΣΔΙΤ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε να τη χρηματοδοτήσει από τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με προηγούμενες επίσημες ανακοινώσεις, η πρώτη φάση κατασκευής περιλαμβάνει την κατασκευή του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων, τη σύνδεση με τις οδικές υποδομές, τον σιδηρόδρομο, το αποχετευτικό δίκτυο, την ηλεκτροδότηση και την ύδρευση.

Σε αυτή τη φάση θα κατασκευαστεί και θαλάσσια εγκατάσταση, η εμβέλεια της οποίας δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Σε αυτή τη φάση θα πραγματοποιηθούν τα κρηπιδώματα, τα κοινόχρηστα κτίρια, το κτίριο τελωνείων και λοιπών πρακτορείων, η κεντρική πύλη του λιμανιού, οι εγκαταστάσεις ασφαλείας και πολιτικής άμυνας, τα γραφεία του πλοιάρχου και ο πύργος ελέγχου του VTS, υποσταθμοί κ.λπ. να χτιστεί.

Εκτός από τη διεκπεραίωση περίπου 2 εκατομμυρίων κοντέινερ εμπορευμάτων ετησίως, το νέο λιμάνι του Πόρτο Ρομάνο αναμένεται να διεκπεραιώνει έως και 1 εκατομμύριο επιβάτες ετησίως, αν και η υπηρεσία αυτή αφέθηκε να πραγματοποιηθεί από τη Yacht Marina στο Δυρράχιο.

Η Λιμενική Αρχή Δυρραχίου έχει ήδη συνάψει συμβουλευτική σύμβαση με το σωματείο χειριστών για την προετοιμασία του τεχνικού έργου και των τευχών δημοπράτησης για την κατασκευή του ολοκληρωμένου Λιμένα Δυρραχίου στο Porto Romano καθώς και του εξοπλισμού/υπερδομής για τη διακίνηση φορτίου.

Η Royal HaskoningDHV, η οποία εργάζεται για τη μελέτη σκοπιμότητας για το νέο λιμάνι στο Πόρτο Ρομάνο, οριστικοποίησε ένα συνολικό κόστος περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη συνολική κατασκευή του λιμανιού.

Η πρώτη φάση των εργασιών αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025, αλλά ολόκληρο το λιμάνι θα ολοκληρωθεί πλήρως το 2050.

Το εμπορικό λιμάνι του Δυρραχίου θα μεταφερθεί στο Πόρτο Ρομάνο γιατί στη θέση του θα αναπτυχθεί νέο έργο με πολυτελή κτίρια και μαρίνα γιοτ, επένδυση με συμμετέχουσες εταιρείες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η μεταφορά των εμπορικών υπηρεσιών από το λιμάνι του Δυρραχίου στο Porto Romano θα πραγματοποιηθεί σε διάφορα στάδια σε μια περίοδο περίπου 20 ετών.

...

Τουλάχιστον 309 ακίνητα ύψους 8 εκατ. ευρώ θα απαλλοτριωθούν για την κατασκευή του Porto Romano στο Δυρράχιο

Τουλάχιστον 309 ακίνητα θα επηρεαστούν από το έργο μετεγκατάστασης του νέου λιμανιού του Δυρραχίου στο Πόρτο Ρομάνο. Ο Κρατικός Οργανισμός Απαλλοτριώσεων (ASSH) δημοσίευσε τη λίστα, όπου η αντίστοιχη ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου