Μείωση κατά 9% της χρηματοδότησης του γεωργικού τομέα από την αλβανική κυβέρνηση

Μείωση κατά 9% της χρηματοδότησης του γεωργικού τομέα από την αλβανική κυβέρνηση

Στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2024, ο γεωργικός τομέας θα λάβει τουλάχιστον 9% λιγότερη χρηματοδότηση.

Τα στοιχεία που συνοδεύουν το σχέδιο προϋπολογισμού του 2024 δείχνουν ότι τα συνολικά κονδύλια για το Υπουργείο Γεωργίας θα είναι 14,1 δισ. λεκ το 2024, από 15,6 δισ. λεκ φέτος. Έχουν γίνει μεγάλες περικοπές στα κονδύλια που διατίθενται στους αγρότες και την αγροτική ανάπτυξη. Τα μέτρα στήριξης της αγροτικής παραγωγής και της αγροτικής ανάπτυξης θα είναι 7,1 δισ. λεκ από 10 δισ. λεκ φέτος με μείωση 28% ή περίπου 25 εκατ. ευρώ.

Η μείωση αυτή είναι μεγάλο πλήγμα, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μπλοκάρει κονδύλια και από το σχήμα IPARD.

Η Αλβανία χρηματοδότησε τον αγροτικό τομέα κατά μέσο όρο 0,19% του ΑΕΠ κατά τα έτη 2020-2021. Σύμφωνα με σύγκριση της Παγκόσμιας Τράπεζας, αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο στην περιοχή και στην ΕΕ.

Την ίδια περίοδο, οι χώρες της ΕΕ χρηματοδότησαν τη γεωργία με 0,35% του ΑΕΠ, ενώ τρεις χώρες της Περιφέρειας, η Σερβία, τα Σκόπια και το Κοσσυφοπέδιο είχαν υψηλότερα ποσοστά χρηματοδότησης σε σχέση με το αγροτικό ΑΕΠ της ΕΕ.

Μόνο η Αλβανία ξεχωρίζει ως χώρα της Περιφέρειας με χαμηλό επίπεδο αγροτικής στήριξης στη γεωργία, που ταυτόχρονα είναι ο κλάδος με το μεγαλύτερο βάρος στο ΑΕΠ με περίπου 19% αυτού.

Το μεγαλύτερο μέρος των δημοσίων δαπανών για τη γεωργία στα Βαλκάνια χρησιμοποιείται για άμεσες πληρωμές. Σε χώρες όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, τα Σκόπια και η Σερβία, το μερίδιο των άμεσων πληρωμών στις εκμεταλλεύσεις φτάνει το 70-80% των γεωργικών προϋπολογισμών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων σχετίζεται με την κτηνοτροφική παραγωγή ή τη χρήση εισροών.

Μόνο στην Αλβανία, περισσότερο από το 70% του γεωργικού προϋπολογισμού πηγαίνει σε λειτουργικές δαπάνες του γραφειοκρατικού μηχανισμού και μόνο ένα μικρό μέρος για άμεση στήριξη στους αγρότες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου