Από 1 Νοεμβρίου οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων στην Αλβανία θα πρέπει να τα δηλώσουν αλλιώς πρόστιμο 20% ΦΠΑ επιπλέον

Από 1 Νοεμβρίου οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων  στην Αλβανία θα πρέπει να τα δηλώσουν αλλιώς πρόστιμο 20% ΦΠΑ επιπλέον

Ο αριθμός των ατόμων που εγγράφουν τα ακίνητά τους στο Booking ή στην AirBnb για βραχυπρόθεσμη μίσθωση στην Αλβανία έχει αυξηθεί σημαντικά, αλλά η συντριπτική τους πλειοψηφία λειτουργεί άτυπα, σύμφωνα με μεσιτικά γραφεία.

Ήδη έχει δημιουργηθεί συνεργασία μεταξύ των διεθνών εταιρειών που προσφέρουν αυτού του είδους τις υπηρεσίες και της φορολογικής διοίκησης για την επισημοποίηση της αγοράς και για τους φόρους που πρέπει να καταβληθούν για τα έσοδα από βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Κατόπιν αιτήματος των αλβανικών αρχών, η πλατφόρμα Booking, μέσω ανακοίνωσής της, ζήτησε από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων, εάν δεν δηλώσουν το NIPT (Αριθμός Μητρώου Φορολογηθέντος Προσώπου), από την 1η Νοεμβρίου θα πληρώνουν 20% ΦΠΑ για τις προμήθειες που κρατά η Booking.

«Παρακαλούμε καταστήστε τον αριθμό NIPT διαθέσιμο έως τις 31 Οκτωβρίου 2023. Επιβεβαιώστε επίσης την εγγραφή σας στο ΦΠΑ, την ημερομηνία εγγραφής και τη δήλωση εγγραφής ΦΠΑ έως τις 31 Οκτωβρίου 2023. Από την 1η Νοεμβρίου 2023, εάν δεν έχετε υποβάλει εγγραφή ΦΠΑ, την επιβεβαίωση ότι είστε εγγεγραμμένοι στο ΦΠΑ, την ημερομηνία και ένα αντίγραφο της απόδειξης εγγραφής σας, θα εφαρμόσουμε ΦΠΑ 20% στο τιμολόγιο προμήθειας που σας στέλνουμε. Λάβετε υπόψη ότι αυτό ισχύει μόνο για τον λογαριασμό προμήθειας που σας στέλνουμε, δεν επηρεάζει τον ΦΠΑ που χρεώνεται στον πελάτη στην τιμή της διαμονής του στο ακίνητό σας», αναφέρει η ανακοίνωση της Booking.

Για παράδειγμα, αν ένα σπίτι έχει ημερήσιο ενοίκιο 100 ευρώ, η κράτηση συνήθως παίρνει προμήθεια 12-18% ή 12-18 ευρώ.

Η κράτηση θα κρατήσει πλέον τον ΦΠΑ από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στην προμήθεια που λαμβάνει, δηλαδή το 20% των 12-18 ευρώ ή επιπλέον 2,4-3,6 ευρώ. Στη συνέχεια, η κράτηση θα καταβάλει αυτό το ποσό στις αλβανικές φορολογικές αρχές.

Εναλλακτικές λύσεις των ιδιοκτητών, είτε φόρος εισοδήματος 15%, είτε εγγραφή ως κατάλυμα με 6% ΦΠΑ

Ενώ το ποσό που θα κρατήσει η Booking ως ΦΠΑ στις προμήθειες μπορεί να μην είναι πολύ υψηλό, στόχος της φορολογίας είναι μέσω αυτών των πληρωμών να ταυτοποιούνται τα άτομα που είναι εγγεγραμμένα σε αυτήν την πλατφόρμα, καθώς τα δεδομένα από τις πληρωμές που πραγματοποιεί η Booking θα αποστέλλονται στη Διεύθυνση Φορολογίας.

Στη συνέχεια οι τελευταίοι θα απευθυνθούν στους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων για να τους ζητήσουν να πληρώσουν φόρους για τα εισοδήματα που ωφελούνται, βάσει της φορολογικής νομοθεσίας.

Μετά τη φορολογική αναγνώριση, οι μεμονωμένοι ιδιοκτήτες έχουν δύο εναλλακτικές λύσεις:

  • Πρώτον, μπορούν να συνεχίσουν να διατηρούν το καθεστώς που έχουν, π.χ. δεν εγγράφονται για φόρους, αλλά στο μεταξύ πρέπει να πληρώσουν 15% ως φόρο στα εισοδήματα που λαμβάνουν από το ενοίκιο.
  • Δεύτερον, να εγγραφεί ως κατηγοριοποιημένη εμπορική οντότητα, ως δομή φιλοξενίας για την οποία η υποχρέωση ΦΠΑ είναι 6%. Η κατηγοριοποίηση ως δομή καταλυμάτων προς όφελος του ΦΠΑ 6% διενεργείται από το Υπουργείο Τουρισμού και περαιτέρω μετά την παραλαβή του, ο εμπορικός φορέας εγγράφεται στο NIPT στη Φορολογία.

Αυτή τη στιγμή, αυτό το μέτρο για την επισημοποίηση της αγοράς μέσω της ταυτοποίησης των ιδιοκτητών που είναι εγγεγραμμένοι σε πλατφόρμες του εξωτερικού είναι για τη Booking, αναμένεται σύντομα να επεκταθεί και στην ταυτοποίηση ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε AirBnb και Tripadvisor.

...

Στο 30% η φορολογική επιβάρυνση που απειλεί να καταστρέψει την αγορά βραχυχρόνιων ενοικίων στην Αλβανία

 Πριν από λίγο καιρό, οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων ή διαμερισμάτων στην Αλβανία που διατίθενται προς ενοικίαση έλαβαν επίσημη ειδοποίηση από την πλατφόρμα Booking την ειδοποίηση ότι κ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου