Στο 30% η φορολογική επιβάρυνση που απειλεί να καταστρέψει την αγορά βραχυχρόνιων ενοικίων στην Αλβανία

Στο 30% η φορολογική επιβάρυνση που απειλεί να καταστρέψει την αγορά βραχυχρόνιων ενοικίων στην Αλβανία

Πριν από λίγο καιρό, οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων ή διαμερισμάτων στην Αλβανία που διατίθενται προς ενοικίαση έλαβαν επίσημη ειδοποίηση από την πλατφόρμα Booking την ειδοποίηση ότι καλούνται να δηλώσουν την κατάστασή τους ως προς τη φορολογική υποχρέωση.

Η πλατφόρμα Booking κατέγραψε πρόσφατα τη φορολογική αντιπροσώπευση στην Αλβανία. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έχει πλήρη πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο σε όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιεί αυτή η πλατφόρμα στην Αλβανία.

Η κράτηση προσφέρει υπηρεσία. Αυτή της διαμεσολάβησης προσφοράς και ζήτησης για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις. Για αυτήν την υπηρεσία, χρεώνει ένα τέλος, το οποίο συνήθως κυμαίνεται γύρω στο 15 τοις εκατό της τιμής ενοικίασης. Πέρα από αυτό το τέλος, θα παρακρατηθεί ο ΦΠΑ, τον οποίο η Booking πρέπει να καταβάλει στα ταμεία του αλβανικού κράτους.

Την περασμένη εβδομάδα, η αλβανική κυβέρνηση υπέβαλε σε δημόσια διαβούλευση νέο νόμο για τον τουρισμό. Το σημαντικότερο κομμάτι του νόμου ήταν αυτό που αναγκάζει τους πολίτες, που παρέχουν βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, να χαρακτηρίζονται ως δομές φιλοξενίας.

Παράλληλα με το Booking, η φορολογική διοίκηση έχει ξεκινήσει επαφές με την άλλη πλατφόρμα Airbnb για να έχει πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο στα δεδομένα της. Εν ολίγοις, ο βρόχος για όσους καταχωρούν ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης σφίγγει. Η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για τη φορολόγηση της αγοράς.

Διπλή επιβάρυνση

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το εισόδημα που αποκτάται από ενοίκια φορολογείται με 15 τοις εκατό. Στην περίπτωση όμως των βραχυχρόνιων μισθώσεων υπάρχει μια ιδιαιτερότητα.

Η συντριπτική τους πλειοψηφία δίνεται μέσω καταχωρίσεων σε διεθνείς πλατφόρμες όπως η Booking ή η Airbnb. Αυτές οι πλατφόρμες χρεώνουν στους ιδιοκτήτες μια προμήθεια που κυμαίνεται γύρω στο 15 τοις εκατό των πωλήσεων. Αν επιπλέον προστεθεί φόρος, τότε οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν βραχυπρόθεσμα ακίνητα θα πληρώσουν το 30 τοις εκατό από αυτά που εισπράττουν.

Τα επίσημα στοιχεία της Airbnb δείχνουν ότι η αγορά βραχυπρόθεσμων ενοικίων στην Αλβανία είναι άκρως εποχιακή. Σύμφωνα με αυτούς, η διαφορά μεταξύ εποχικών και εκτός εποχής τιμών ξεπερνά το 80%, καθιστώντας την Αλβανία τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη με την υψηλότερη εποχικότητα.

Ωστόσο, κατά μέσο όρο, ένα ακίνητο στην Αλβανία μισθώνεται βραχυπρόθεσμα για 60 ευρώ την ημέρα. Ο φόρος 15% της κυβέρνησης στα εισοδήματα από βραχυπρόθεσμα ενοίκια διπλασιάζει ουσιαστικά το βάρος που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες.

Αυτό σημαίνει ότι τώρα ένας ιδιοκτήτης που νοικιάζει το διαμέρισμά του για 60 ευρώ την ημέρα θα πληρώνει 30 τοις εκατό ή 20 ευρώ ως προμήθεια για τις πλατφόρμες και φόρους για το δημόσιο, ενώ ο ίδιος θα μένει μόνο με 40 ευρώ.

Η επιβολή μιας τόσο ισχυρής επιβάρυνσης δεν θα έχει μικρές συνέπειες στην εκκολαπτόμενη αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Αλβανία. Σε αυτό το σημείο λοιπόν τίθεται το ερώτημα. Δεν θα ήταν καλύτερα η κυβέρνηση να εξετάσει έναν διαφοροποιημένο φορολογικό συντελεστή για αυτήν την κατηγορία. Ίσως 5 τοις εκατό;

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου