Ο Κούρτι και ο Βούτσιτς καλούνται στις Βρυξέλλες - ΕΕ: Σύγχρονη ευρωπαϊκή πρόταση για την Ένωση

Ο Κούρτι και ο Βούτσιτς καλούνται στις Βρυξέλλες - ΕΕ: Σύγχρονη ευρωπαϊκή πρόταση για την Ένωση

Ως αποτέλεσμα της συνάντησης πέντε διεθνών εκπροσώπων που πραγματοποιήθηκε στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία στις 21 Οκτωβρίου και τις συζητήσεις που είχαν με τα δύο μέρη, η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι παρουσίασε μια «σύγχρονη ευρωπαϊκή» πρόταση για την Ένωση Σερβικής πλειοψηφίας δήμους στο Κοσσυφοπέδιο. Το ευρωπαϊκό μπλοκ είπε ότι αναμένει από τα μέρη να λάβουν γρήγορα μέτρα για την εξομάλυνση των σχέσεων.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ, Peter Stano, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το μπλοκ έχει προσκαλέσει τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, και τον Πρόεδρο της Σερβίας, στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου.


«Οι συζητήσεις του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ για τον διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ, το Σαββατοκύριακο στο Βελιγράδι και την Πρίστινα επικεντρώθηκαν στην εφαρμογή του Παραρτήματος της Οχρίδας. Συζητήθηκαν διάφορες προτάσεις και ιδέες, κάποιες γραπτώς, και αυτές οι συζητήσεις θα συνεχιστούν. Αυτό περιλαμβάνει και μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πρόταση για το καταστατικό του Συνδέσμου δήμων με σερβική πλειοψηφία», είπε ο Στάνο.

Πρόσθεσε ότι «αναμένονται γρήγορα βήματα από τα μέρη για να αποδείξουν ότι έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τη διαδικασία εξομάλυνσης, εκπληρώνοντας τις αντίστοιχες υποχρεώσεις τους από τη Συμφωνία στην πορεία προς την εξομάλυνση των σχέσεων καθώς και όλες τις συμφωνίες του παρελθόντος, χωρίς καθυστερήσεις και προαπαιτούμενα».

«Οι ηγέτες του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στη συνάντηση υποστήριξης του διαλόγου στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αργότερα αυτή την εβδομάδα», δήλωσε ο Στάνο.

Ακόμη και νωρίτερα, η ΕΕ είπε ότι έχει παρουσιάσει στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία πολλά ευρωπαϊκά μοντέλα για το καταστατικό σύνδεσης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου