Οι υψηλές τιμές και τα επιτόκια μειώνουν τη ζήτηση για διαμερίσματα στην Αλβανία

Οι υψηλές τιμές και τα επιτόκια μειώνουν τη ζήτηση για διαμερίσματα στην Αλβανία

Η αγορά ακινήτων στα Τίρανα, σύμφωνα με κτηματομεσίτες, ξεκίνησε τη φθινοπωρινή σεζόν με χαμηλότερη ζήτηση για διαμερίσματα. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Οι προσδοκίες των κατασκευαστών για συμβόλαια πώλησης είναι επίσης σε πτώση. Σύμφωνα με την έρευνα της Τράπεζας της Αλβανίας για την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης που αντιπροσωπεύει το ισοζύγιο των συμβολαίων παραγγελιών στις κατασκευές κατέγραψε αρνητική τιμή 22,9 μονάδων, βαθαίνει ακόμη περισσότερο από το επίπεδο των -18,3 μονάδων στο τον Αύγουστο του 2023.

Λόγω της αυστηροποίησης των πιστωτικών όρων και της έντονης έλλειψης εργατικού δυναμικού, οι κατασκευές είναι ένας από τους κλάδους που επλήγησαν περισσότερο φέτος.

Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Αλβανίας «Σχετικά με την έρευνα της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης», ο Δείκτης Κατασκευαστικής Εμπιστοσύνης (TBN) κατέγραψε μείωση 9,9% τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον μήνα Αύγουστο του 2023.

Ωστόσο, το επίπεδό του συνεχίζει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, 18% πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο.

Η πτώση καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από λιγότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατασκευαστική δραστηριότητα. Η εκτίμηση για το επίπεδο των παραγγελιών σημείωσε πτώση, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Επίσης, οι προσδοκίες για μελλοντική απασχόληση έχουν σημειώσει πτώση. Οι προσδοκίες για τις τιμές που θα καθορίσουν στο μέλλον έχουν σημειώσει μικρή αύξηση.

Γενικά, ο κατασκευαστικός τομέας στην Αλβανία συνεχίζει να παρουσιάζει σταθερότητα ακόμη και σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας. Σύμφωνα με στοιχεία του INSTAT, η συνολική αξία του κλάδου σε Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν το 2022 ήταν 1,9 δισ. ευρώ ή περίπου το 10% του ΑΕΠ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου