Η Γαλλία αναστέλλει τις βίζες για το Κοσσυφοπέδιο

Η Γαλλία αναστέλλει τις βίζες για το Κοσσυφοπέδιο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σε κοινή διάσκεψη με τον πρωθυπουργό Ράμα, δήλωσε ότι έχουν ανασταλεί προσωρινά οι βίζες για το Κοσσυφοπέδιο.

Πρόσθεσε ότι αυτή η απόφαση ελήφθη επειδή δεν τηρήθηκε ο λόγος που δόθηκε για τον διάλογο Κοσόβου-Σερβίας, ενώ πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός Κούρτι και ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, θα πρέπει να είναι πιο υπεύθυνοι.

«Αυτό που περιμένουμε από τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας είναι απλό, η αναδιοργάνωση των εκλογών σε αυτούς τους δήμους όπου διεξήχθησαν σε ακατάλληλες συνθήκες, η συμμετοχή των Σέρβων σε αυτές τις εκλογές, η αναγνώριση της ένωσης σερβικών δήμων από τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου.

Περιμένω από τον Πρόεδρο Βούτσιτς και τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου να είναι υπεύθυνοι. Τους εμπιστευτήκαμε στο θέμα των βίζας και ανεστάλη από τη Γαλλία γιατί έχει να κάνει με το σεβασμό του λόγου που δόθηκε και ο λόγος δεν τηρήθηκε. Περιμένω και οι δύο πλευρές να δεσμευτούν να προχωρήσουν τις επόμενες εβδομάδες, είναι η προϋπόθεση της ειρήνης σε όλη την περιοχή».

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα δήλωσε ότι «θα ήταν δραματικό» για το Κοσσυφοπέδιο να χάσει το δικαίωμα να μεταβεί στην ΕΕ.

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου θα μπορούν να ταξιδεύουν στη ζώνη Σένγκεν χωρίς βίζα για βραχυπρόθεσμες διαμονές.

Από τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που παραμένουν εκτός ΕΕ, μόνο οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου δεν μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα σε ευρωπαϊκές χώρες ή σε αυτό που είναι γνωστό ως χώρος Σένγκεν.

Το Κοσσυφοπέδιο, όπως και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, έχει μόνο μια Συμφωνία Σταθεροποίησης με την ΕΕ, η οποία είναι το πρώτο βήμα προς την ένταξη στο μπλοκ. Το Μαυροβούνιο, η Σερβία, η Αλβανία και τα Σκόπια, εν τω μεταξύ, έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ.

Στις 18 Απριλίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε ναι στο Κοσσυφοπέδιο σχετικά με την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας, ενω μια μέρα αργότερα υπογράφηκε η συμφωνία για την ελεύθερη κυκλοφορία των Κοσοβάρων.

Η συμφωνία θα επιτρέψει στους κατόχους βιομετρικού διαβατηρίου του Κοσσυφοπεδίου - το αργότερο από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά - να ταξιδεύουν στην ΕΕ χωρίς βίζα για περίοδο παραμονής 90 ημερών εντός οποιασδήποτε περιόδου 180 ημερών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου