Σκάνδαλο κατάχρησης κονδυλίων γεωργίας: 17 οφειλέτες - 410 χιλ. ευρώ δεν έχουν επιστραφεί ακόμα

Σκάνδαλο κατάχρησης κονδυλίων γεωργίας: 17 οφειλέτες - 410 χιλ. ευρώ δεν έχουν επιστραφεί ακόμα

Τρεις μήνες έχουν περάσει από την αναστολή των κονδυλίων IPARD II για την γεωργία στην Αλβανία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από υποψίες διαφθοράς από την αρμόδια αρχή διανομής.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 82 δικαιούχοι κατά παράβαση κονδυλίων IPARD, όπου 17 αναγράφονται ως οφειλέτες μετά την άρνησή τους να επιστρέψουν τα χρήματα, συνολικού ύψους 410 χιλ. ευρώ (τρέχουσα ισοτιμία). Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν το ποσό αυτό ταιριάζει με τα πορίσματα της OLAF, της ευρωπαϊκής αρχής που διεξήγαγε την έρευνα για την κατάχρηση κεφαλαίων IPARD II. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι το SPAK διενεργεί προανάκριση αλλά δεν έχει ακόμη κοινοποιήσει τα ονόματα των εμπλεκομένων.

Η αναστολή από τον Ιούλιο των επιχορηγήσεων εκατομμυρίων ευρώ για τη γεωργία, που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Αλβανία στο πλαίσιο του προγράμματος IPARD, λόγω υποψιών για διαφθορά, έχει βάλει σε κίνηση τις αλβανικές αρχές.

Ο Οργανισμός Αγροτικής και Γεωργικής Ανάπτυξης (AZHBR) ζήτησε την επιστροφή χρημάτων από 82 δικαιούχους του προγράμματος IPARD II που προέκυψαν από παραβίαση των όρων της σύμβασης.

Ένας από τους δικαιούχους των κονδυλίων IPARD II που αρνήθηκε να επιστρέψει τα χρήματα που ζήτησε ο Οργανισμός Αγροτικής Ανάπτυξης, αρνήθηκε επίσης να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τους λόγους αυτής της απόφασης.

Τι γίνεται με τα «χρέη»;

Στο μητρώο οφειλετών του IPARD II στην Αλβανία, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 17 οντότητες που αρνούνται να επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν με τη μορφή επιχορηγήσεων αφιερωμένων στη γεωργία.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο, η Υπηρεσία Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι μέχρι τον Μάιο του τρέχοντος έτους είχε ζητήσει την επιστροφή των χρημάτων που έλαβε από επιχορηγήσεις σε 10 άτομα, ενώ στα τέλη Σεπτεμβρίου η AZHBR ισχυρίζεται ότι είναι 17 θέματα που αρνούνται.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, γνωστή ως OLAF, επιβεβαίωσε ότι έκλεισε μια έρευνα σχετικά με την ύποπτη κατάχρηση χρηματοδότησης από το πρόγραμμα IPARD II της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αλβανία.

«Ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της έρευνας, η OLAF διαβίβασε την τελική έκθεση και τις συστάσεις της στις αρμόδιες αρχές», γράφει το γραφείο Τύπου της OLAF ενώ προσθέτει τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να σχολιάσει περαιτέρω σε αυτό το στάδιο:

«Για να σεβαστεί το απόρρητο της έρευνας, τυχόν μεταγενέστερες διαδικασίες, διαδικαστικά δικαιώματα και προσωπικά δεδομένα, η OLAF δεν είναι σε θέση να σχολιάσει περαιτέρω σε αυτό το στάδιο».

Το αρχείο IPARD «επιστρέφει» στα χέρια του SPAK

Η Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος τον Σεπτέμβριο επιβεβαίωσε ότι άνοιξε ποινική έρευνα για τη διανομή γεωργικών κονδυλίων από το πρόγραμμα IPARD II στην Αλβανία.

Το πρόγραμμα αγροτικής στήριξης IPARD προσφέρει επιχορηγήσεις για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα σε όλες τις χώρες που βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Αλβανία είναι μία από τις πέντε χώρες δικαιούχους επιχορήγησης. Μέσω του προγράμματος IPARD II, το οποίο εφαρμόστηκε μεταξύ 2014 και 2020, η Αλβανία επωφελήθηκε από κονδύλια άνω των 71 εκατομμυρίων ευρώ. Και ενώ η χώρα περίμενε να αρχίσει να υποστηρίζει τη γεωργία μέσω IPARD III με επιχορηγήσεις 146 εκατ. ευρώ αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προσωρινή αναστολή τους, λόγω υποψιών για διαφθορά.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου