Την έγκρισή της για την επέκταση της δυναμικότητας του TAP έδωσε πρόσφατα η Αλβανία

Την έγκρισή της για την επέκταση της δυναμικότητας του TAP έδωσε πρόσφατα η Αλβανία

Την έγκρισή της για την επέκταση της δυναμικότητας του Trans Adriatic Pipeline (TAP) έδωσε πρόσφατα η ERE, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Αλβανίας.

Μετά και τη σχετική απόφαση της ERE, η Αλβανία γίνεται η δεύτερη από τις άμεσα εμπλεκόμενες χώρες που συνηγορεί στη διανομή αυξημένης χωρητικότητας σε σημεία σύνδεσης κατά μήκος του TAP, καθώς είχε προηγηθεί σχετική απόφαση της ARERA, αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής της Ιταλίας.

Έτσι, αυτό που απομένει πλέον είναι και η σχετική απόφαση της ΡΑΑΕΥ, που αναμένεται το προσεχές διάστημα.

Με την επέκταση της δυναμικότητας, θα καταστεί εφικτή η αύξηση εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του TAP, από σημεία διασύνδεσης στην Ελλάδα, στην Ιταλία και την Αλβανία.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το Scan, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας προσβλέπει στην κατασκευή τουλάχιστον ενός επιπλέον σημείου εξόδου (αμφίδρομης ροής) του ΤΑΡ στο Fier, ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο κατασκευής ενός δεύτερου σημείου εξόδου στην περιοχή Kuçova.

Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριου του 2022 οι ΡΑΕ, ERE και ARERA ανακοίνωσαν ότι ενέκριναν με κοινή τους απόφαση τους κανόνες για την πρώτη δεσμευτική φάση της διαδικασίας επαύξησης δυναμικότητας του αγωγού TAP, με στόχο την κατανομή δυναμικότητας σε μακροχρόνια βάση στα υφιστάμενα ή σε νέα Σημεία Διασύνδεσης [Κήποι (TR-GR), Κομοτηνή (GR), Νέα Μεσημβρία (GR), Kucove (AL), Relievi Roskovec (AL), Fier (AL) και Melendugno (IT)] κατά μήκος του TAP και την αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Το έργο επαύξησης της δυναμικότητας προβλέπει τέσσερα πιθανά επίπεδα προσφοράς στο σημείο εισόδου Κήποι (minimum, limited, partial και full), ανάλογα με την τελική αποτίμηση του επιπέδου των σχετικών δεσμευτικών προσφορών, οδηγώντας σε πιθανή πλήρη επαύξηση έως και 27 MSm3/ημέρα.

Από την πλευρά του, το ΥΠΕΝ ενέκρινε τον Ιούλιο την επέκταση του σταθμού συμπίεσης με την εγκατάσταση επιπλέον μονάδων στους Κήπους, στο πλαίσιο της επαύξησης της δυναμικότητας του TAP.

Συγκεκριμένα, η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού, Trans Adriatic Pipeline AG, έλαβε άδεια πενταετούς διάρκειας για την Επέκταση Σταθμού Συμπίεσης GCS00, με την εγκατάσταση 3 νέων μονάδων συμπίεσης, με σκοπό την ταυτόχρονη λειτουργία συνολικά 5 συμπιεστών αερίου, ενώ θα υπάρχει και έκτος που θα βρίσκεται σε αναμονή.

Μετά την αναβάθμιση, η συνολική ισχύς θα ανέρχεται στα 90 MW (6 μονάδες των 15 MW).

Νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2023, το ΥΠΕΝ είχε χορηγήσει άδεια στην κοινοπραξία του TAP, για την πραγματοποίηση των προπαρασκευαστικών εργασιών για την επέκταση της δυναμικότητας του αγωγού.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου