Το 2030 αναμένεται να ολοκληρωθεί η πλήρης ψηφιοποίηση των αρχείων ακινήτων στην Αλβανία

Το 2030 αναμένεται να ολοκληρωθεί η πλήρης ψηφιοποίηση των αρχείων ακινήτων στην Αλβανία

Η Αλβανία αναμένεται να ολοκληρώσει το 2030 την πλήρη ψηφιοποίηση των αρχείων ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων των προηγουμένως μη καταχωρισμένων ακινήτων.

Στο έγγραφο «Οδηγός για το κράτος δικαίου - Κεφάλαιο 23 «Δικαστική και θεμελιώδη δικαιώματα» που παρουσιάζει τα κύρια μέτρα που αναμένεται να ληφθούν στο πλαίσιο της διαδικασίας αντιμετώπισης των πορισμάτων που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ που δημοσιεύεται σε δημόσιες διαβουλεύσεις, για την εφαρμογή των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας με σκοπό τη μείωση της διαφθοράς, προβλέπεται η θέσπιση ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης γης.

Η δημιουργία του ολοκληρωμένου συστήματος αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά το 2030.

Αρχικά, εντός του 2024 αναμένεται να κλείσει το έργο που ξεκίνησε το 2022 για την ψηφιοποίηση εγγεγραμμένων αρχείων. Η εφάπαξ εγγραφή των μη καταγεγραμμένων ακινήτων αναμένεται να κλείσει το 2028. Δύο χρόνια αργότερα, το 2030, αναμένεται να κλείσει η πλήρης ψηφιοποίηση των αρχείων στην Αλβανία.

Προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης γης, οι ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι της Κρατική Υπηρεσία Κτηματολογίου (ASHK) θα επανεξετάζονται συνεχώς μέχρι το 2025 σύμφωνα με την έκθεση.

Οι επαρκείς ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι για την εύρυθμη λειτουργία του Κρατικού Κτηματολογίου θα επανεξετάζονται συνεχώς από το 2025. Η Κρατική Υπηρεσία Κτηματολογίου εφαρμόζει το Σχέδιο Δράσης για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για διαφάνεια και αποτελεσματικότητα και παρακολουθεί και αξιολογεί τακτικά την εφαρμογή από το 2025 και μετά.

Το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης γης εγκαθιδρύεται σταδιακά και ολοκληρώνεται έως το 2030. Ο κίνδυνος διαφθοράς στον Οργανισμό Κτηματολογίου μειώνεται σημαντικά έως το 2030, διασφαλίζοντας την ορθή εφαρμογή και παρακολούθηση του Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Το έργο ψηφιοποίησης του αρχείου ακινήτων ξεκίνησε να υλοποιείται στις αρχές του 2022.

Το έργο που θα διαρκούσε 2 χρόνια (από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Δεκέμβριο του 2023) θα ψηφιοποιήσει 4,7 εκατομμύρια ακίνητα σε όλη τη χώρα. Από τα 4,7 εκατομμύρια ακίνητα του κτηματολογίου, μόνο τα 2,8 εκατομμύρια από αυτά έχουν τίτλο ιδιοκτησίας. Από 2,8 εκατομμύρια αναφορές, μόνο σε 700.000 περιουσιακά στοιχεία έχει καταχωρηθεί το πλήρες αρχείο μετά το 2014, ενώ για τα άλλα περιουσιακά στοιχεία μόνο τα αρχεία σαρώθηκαν.

Από τις 3 Ιουλίου 2023, η ASHK άλλαξε το σύστημα εξέτασης αιτήσεων ιδιωτών και επιχειρήσεων για την παροχή υπηρεσιών στο κτηματολόγιο ακινήτων. Από τις αρχές Ιουλίου η υπηρεσία κτηματογράφησης προσφέρεται μόνο μέσω ηλεκτρονικών αιτήσεων από συμβολαιογραφικά γραφεία και την πύλη e-Albania. Παλαιότερα, πολίτες και επιχειρήσεις μπορούσαν να απευθύνονται σε υποθηκοφυλακεία και να υποβάλλουν αιτήσεις μέσω των αιτήσεων στον Οργανισμό Παροχής Ολοκληρωμένων Δημοσίων Υπηρεσιών (ADISA). Η αλλαγή του συστήματος αιτήσεων για σχεδόν 3 συνεχόμενους μήνες δημιούργησε καθυστερήσεις στην εξέταση τόσο των αιτήσεων που έγιναν μέσω συμβολαιογραφικών γραφείων όσο και από ιδιώτες.

Πιο πολύ επηρεάστηκε από αυτή την κατάσταση η αγορά ακινήτων, όπου πολλά μεσιτικά γραφεία εξέφρασαν ανησυχίες ότι αντιμετώπιζαν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των συναλλαγών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου