Αλβανία: Υπογράφεται η συμφωνία των 50 εκατ. ευρώ με τη Γερμανία για τη βελτίωση της ύδρευσης και αποχέτευσης

Αλβανία: Υπογράφεται η συμφωνία των 50 εκατ. ευρώ με τη Γερμανία για τη βελτίωση της ύδρευσης και αποχέτευσης

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ταυτόχρονα η υπουργός Υποδομών και Ενέργειας στην Αλβανία, Belinda Balluku και ο Πρέσβης της Γερμανίας στα Τίρανα, Karl Bergner, υπέγραψαν σήμερα τη συμφωνία «Πρόγραμμα Δημοτικών Υποδομών V, μέρος δεύτερο», που επικεντρώνεται στη βελτίωση της κατανάλωσης συστήματα ύδρευσης, αποχετεύσεις νερού και επεξεργασία τους σε ορισμένους δήμους της χώρας.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπαλούκου ανακοίνωσε ότι η συμφωνία των 50 εκατομμυρίων ευρώ συμβάλλει στη βελτίωση του συστήματος πόσιμου νερού και του χρησιμοποιημένου αστικού νερού και ότι προτεραιότητα θα είναι οι τουριστικές περιοχές.

«Η γερμανική κυβέρνηση είναι ένας από τους πιο σταθερούς και υποστηρικτικούς στρατηγικούς εταίρους μας όσον αφορά τον ήδη πολύ σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Αλβανία στα Δυτικά Βαλκάνια», είπε η Μπαλούκου.

Η Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης εστίασε στην πορεία του τουριστικού τομέα στη χώρα την τελευταία διετία, όπου τόνισε ότι μέχρι στιγμής την έχουν επισκεφθεί 8,3 εκατομμύρια τουρίστες, ενώ αναμένεται ο αριθμός αυτός να φτάσει τα 10 εκατομμύρια τουρίστες την τελευταία 10ετία.

Η Μπαλούκου ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των 10 εκατομμυρίων βρήκε τη χώρα κάπως απροετοίμαστη, καθώς προβλεπόταν να επιτευχθεί το 2027.

Σε αυτά τα στοιχεία πρέπει να ανταποκριθούμε με επενδύσεις, κυρίως σε υποδομές. Η συμφωνία έχει αξία 50 εκατ. ευρώ. Προβλέπει σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο, καθώς και μέτρα για την ενίσχυση των δυνατοτήτων και τη βελτίωση της απόδοσης των περιφερειακών εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης για τους δήμους που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα», πρόσθεσε η Balluku.

Σύμφωνα με την ίδια, οι επιδόσεις στα προηγούμενα έργα ήταν αυτές που καθόριζαν τον τρόπο επιλογής των δήμων.

«Πρόκειται για έργα τα οποία βασίζονται στις επιδόσεις κάθε δήμου ή κάθε επιχείρησης. Έχουμε κάνει μια βαθιά μεταρρύθμιση όσον αφορά τη διαχείριση ύδρευσης και αποχέτευσης, συγκεντρώνοντας όλες εκείνες τις μικρές επιχειρήσεις που ήταν διάσπαρτες σε 61 δήμους και με μεγάλη διαφορά απόδοσης μεταξύ τους, οι οποίες σήμερα έχουν διαφορετική ισχύ τόσο ως προς την παροχή υπηρεσιών όσο και της τεχνογνωσίας, δηλαδή των μηχανικών που εργάζονται εκεί, των μεσαίων τεχνικών κ.λπ., και φυσικά της υλικής βάσης, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στη μεγάλη διαχείριση, επικεφαλής της οποίας βρίσκεται η AKUM, να αξιολογήσει την απόδοση καθενός από τις συναθροίσεις ακόμα καλύτερα», δήλωσε η Μπαλούκου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου