630 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές στον κτηματομεσιτικό τομέα στην Αλβανία για το πρώτο εξάμηνο του 2023

630 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές στον κτηματομεσιτικό τομέα στην Αλβανία για το πρώτο εξάμηνο του 2023

Ενώ η αλβανική οικονομία δεν κατάφερε να ανακάμψει ούτε το δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας ανάπτυξη μόνο κατά 3,23%, οι δραστηριότητες στον τομέα των ακινήτων κινήθηκαν εντελώς αντίθετα, σημειώνοντας νέα ρεκόρ και διψήφια επέκταση 11,7%.

Τα στοιχεία που δημοσίευσε το INSTAT αποκαλύπτουν ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε τρέχουσες τιμές στη δραστηριότητα του real estate, που μετρά την αξία των οικονομικών συναλλαγών σε αυτόν τον κλάδο, έφτασε τα 33,8 δισ. λεκ ή σχεδόν 320 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους, το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ, τουλάχιστον από το 2008, όταν αναφέρονται τα στοιχεία.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους η αξία ήταν 32,3 δισ. λεκ, ανεβάζοντας ολόκληρο το πρώτο εξάμηνο στα 66 δισ. λεκ ή περίπου 630 εκατ. ευρώ. Από το πρώτο τρίμηνο του 2018 η αγορά αναπτύχθηκε με πολύ ταχύτερους ρυθμούς σε σύγκριση με προηγούμενες περιόδους, επιταχύνοντας σημαντικά την τελευταία διετία.

Το πρώτο εξάμηνο του 2022 οι συναλλαγές ακινήτων ήταν 550 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο του 2018 περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Οι κτηματομεσιτικές δραστηριότητες ήταν μεταξύ των τομέων που είχαν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο τρίμηνο, μαζί με τις κατασκευές.

Το πρώτο τρίμηνο, η οικονομία επεκτάθηκε κατά 2,72%, το χαμηλότερο επίπεδο από την περίοδο της πανδημίας, καθώς οι «Δραστηριότητες στον τομέα των ακινήτων» συνεισέφεραν +0,62 ποσοστιαίες μονάδες. Μαζί με τις κατασκευές, κατά 0,42 ποσοστιαίες μονάδες, και οι δύο κλάδοι συνέβαλαν στο 38% της συνολικής ανάπτυξης της οικονομίας.

Το δεύτερο τρίμηνο, στην ανάπτυξη της οικονομίας κατά 3,23%, οι κατασκευές συνεισέφεραν 1,43 ποσοστιαίες μονάδες και τα ακίνητα 0,72 ποσοστιαίες μονάδες και οι δύο κλάδοι είχαν πολύ μεγαλύτερη συμβολή σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, επηρεάζοντας το 66% της συνολικής οικονομικής ανάπτυξης.

Το ρεκόρ κατασκευών κατέχει η πρωτεύουσα, σε συνάρτηση με τη ραγδαία αύξηση των οικοδομικών αδειών. Σύμφωνα με τη Στατιστική της INSTAT, το 2022 χορηγήθηκαν από τον Δήμο Τιράνων συνολικά οικοδομικές άδειες έκτασης περίπου 1,81 εκατ. τετραγωνικών μέτρων, περίπου το 70% του συνόλου που χορηγήθηκε σε όλη τη χώρα.

Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ο δείκτης αυτός αυξήθηκε κατά περίπου 10%, ενώ σημειώνει το υψηλότερο ιστορικό επίπεδο, τουλάχιστον από το 2005, όταν το INSTAT αναφέρει αναλυτικά στοιχεία ανά νομούς. Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το εμβαδόν των αδειών μειώθηκε σημαντικά, για να αυξηθεί ξανά το δεύτερο.

Σε αντίθεση με την ταχεία ανάπτυξη των κατασκευών, ο πληθυσμός στα Τίρανα δεν αυξάνεται πλέον με τόσο γρήγορο ρυθμό.

Από το 2012 έως το 2018, τα στοιχεία της INSTAT δείχνουν ότι ο πληθυσμός των Τιράνων αυξήθηκε κατά μέσο όρο 20.000 άτομα ετησίως. Όμως, από το 2019, η πληθυσμιακή αύξηση στα Τίρανα έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς η πρωτεύουσα δεν έχει ξεφύγει από την τάση της μετανάστευσης και τη σταδιακή γήρανση του πληθυσμού.

Το 2019-2020 η πρωτεύουσα είχε 11 χιλιάδες περισσότερους κατοίκους, αριθμός που μειώθηκε στο μισό τα επόμενα χρόνια. Το 2022 ο πληθυσμός στην πρωτεύουσα αυξήθηκε μόνο κατά 5,75 χιλιάδες άτομα, που είναι η χαμηλότερη ιστορική αύξηση, τουλάχιστον από το 2011, όταν το INSTAT αναφέρει τα στοιχεία.

Οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα μειώνονται φέτος

Οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα αυξήθηκαν σημαντικά πέρυσι, ιδιαίτερα στα παράλια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, πέρυσι οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα στην Αλβανία έφτασαν την αξία των 291 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 52% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Τα ακίνητα απέφεραν περισσότερο από το 21% της συνολικής αξίας των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων για το προηγούμενο έτος.

Όμως, τους πρώτους 6 μήνες οι αγορές από αλλοδαπούς έχουν πέσει, σε αντίθεση με την ανοδική πορεία των συνολικών πωλήσεων ακινήτων. Συνολικά, για ολόκληρο το πρώτο 6μηνο του έτους, η αξία των ξένων επενδύσεων σε ακίνητα μειώθηκε στα 127 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 14,2% σε σχέση με το πρώτο 6μηνο του περασμένου έτους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου