Αλβανία: 5 εκατ. ευρώ εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου

Αλβανία: 5 εκατ. ευρώ εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου

Η απόκτηση ενέργειας από την ελεύθερη αγορά έχει πλέον εισέλθει σε κανονική φάση για την Αλβανική Εταιρεία Ηλεκτρισμού, η οποία για τρίτη εβδομάδα βασίζει την προσφορά της στις εισαγωγές.

Τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η ίδια η KESH δείχνουν ότι η εταιρεία παρείχε ενέργεια για την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου αξίας περίπου 5 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το σύνολο από την αρχή του έτους σε περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Η ποσότητα αυτή χωρίστηκε σε τρεις παρτίδες όπου στην πρώτη παρτίδα υπήρχαν 33 600 MWh ενέργειας για μέση σταθμισμένη τιμή 102,52, στην παρτίδα 2 η ποσότητα ήταν 6300 MWh και η σταθμισμένη μέση τιμή ήταν 98,13 και στην παρτίδα 3 η ποσότητα ήταν 10500 MWh ενώ η τιμή σταθμίστηκε κατά μέσο όρο 85,30.

Κυρίως φέτος, η KESH παρείχε ενέργεια από τον ΥΕΣ του ποταμού Drin, όπου το επίπεδό του ήταν σημαντικά καλύτερο από το 2021 και το 2022, παραμένοντας πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο τουλάχιστον τους πρώτους 6 μήνες του έτους.

Οι εισαγωγές σε αξία, τουλάχιστον μέχρι τώρα, είναι πάνω από 10 φορές χαμηλότερες, ενώ η KESH φέτος, λόγω της καλύτερης κατάστασης του νερού, είχε τη δυνατότητα να εξάγει. Οι πωλήσεις αυτές στην ελεύθερη αγορά ενέργειας είχαν αξία 36 εκατ. ευρώ.

Επί του παρόντος, η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον ενεργειακό εφοδιασμό που αναβάλλεται για το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η ενεργειακή κρίση θεωρείται επί του παρόντος αμυδρή, αλλά οι κίνδυνοι της δεν θεωρούνται ακόμη παρελθόν λόγω της ασταθούς γεωπολιτικής κατάστασης, της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας και του επερχόμενου χειμώνα. Η αύξηση της ζήτησης τους κρύους μήνες αναμένεται να έχει αντίκτυπο στις τιμές, οι οποίες δεν αναμένεται να φτάσουν στα κορυφαία επίπεδα της κρίσης το 2022, όπου ένα MW ενέργειας πωλήθηκε προς 1047 ευρώ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου