Η Αλβανία ανέλαβε την προεδρία του Μεσογειακού Δικτύου Ρυθμιστικών Οντοτήτων (MNRA)

Η Αλβανία ανέλαβε την προεδρία του Μεσογειακού Δικτύου Ρυθμιστικών Οντοτήτων (MNRA)

Η Αλβανία ανέλαβε την επόμενη προεδρία του Μεσογειακού Δικτύου Ρυθμιστικών Οντοτήτων (MNRA), ενώ σήμερα (28 Σεπτεμβρίου) υποδέχθηκε για πρώτη φορά την 22η Ολομέλεια.

Οι συζητήσεις στη Συνέλευση επικεντρώθηκαν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το περιβάλλον των μέσων ενημέρωσης. Στην ομιλία της, η πρόεδρος του AMA, Armela Krasniqi, είπε ότι οι νέες μορφές επικοινωνίας έχουν ενθαρρύνει και νέες νομικές πρωτοβουλίες, καθώς ανέφερε την Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, η οποία αναμένεται να εγκριθεί σύντομα από το Συμβούλιο της Ευρώπης. .

«Η ευρωπαϊκή πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης είναι ένα πολύ χρήσιμο νέο μέσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του πλουραλισμού και της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης. Παρά το γεγονός ότι ο νόμος αυτός δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ, εστιάζει στην ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης, αλλά και στη διαφάνεια της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης και στη διανομή των δημοσίων διαφημίσεων. Καθορίζει τα μέτρα για την προστασία της ανεξαρτησίας των συντακτών και τον εντοπισμό συγκρούσεων συμφερόντων», είπε η Krasniqi.

Η πρόεδρος του ΑΜΑ τόνισε επίσης την ανάγκη ρύθμισης της λειτουργίας των πλατφορμών διανομής βίντεο, καθώς πρόσθεσε ότι αναπτύσσονται νέες προσεγγίσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Εστιάζοντας στην κατάσταση στη χώρα, η Krasniqi είπε ότι υπάρχει ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τα δικαιώματά τους, καθώς ενημέρωσε ότι μόνο κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς έχουν υποβληθεί 300 καταγγελίες.

Στη συνάντηση υψηλού επιπέδου παρίστανται οι επικεφαλής των ρυθμιστικών φορέων των χωρών μελών της MNRA, ο πρόεδρος της ERGA, Τζιάκομο Λασορέλα, εκπρόσωποι της πλατφόρμας Facebook, Tik-Tok, εκπρόσωποι της UNESCO κ.α.

Το Μεσογειακό Δίκτυο Ρυθμιστικών Αρχών (MNRA) χρονολογείται από το 1997 και έχει 27 μέλη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου