Πτώση των ξένων επενδύσεων σε ακίνητα για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο στην Αλβανία

Πτώση των ξένων επενδύσεων σε ακίνητα για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο στην Αλβανία

Οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα υποχώρησαν για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο στην Αλβανία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι επενδύσεις ξένων σε ακίνητα στην Αλβανία είχαν αξία 78 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Συνολικά, για ολόκληρο το πρώτο 6μηνο του έτους, η αξία των ξένων επενδύσεων σε ακίνητα μειώθηκε στα 127 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 14,2% σε σχέση με το πρώτο 6μηνο του περασμένου έτους. Ωστόσο, ο κλάδος των ακινήτων συνεχίζει να διατηρεί σημαντική θέση στη δομή των ξένων επενδύσεων, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση για νέες ροές, μετά την εξορυκτική βιομηχανία.

Οι αγορές από ξένους πολίτες τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει παράγοντας σημαντικής βαρύτητας στην αγορά ακινήτων στην Αλβανία και έχουν σημειώσει ταχεία ανάπτυξη ιδιαίτερα μετά την πανδημία, την περίοδο 2021-2022.

Φέτος όμως, αυτό το τμήμα των αγοραστών φαίνεται να έχει αρχίσει να επηρεάζεται από την αύξηση των επιτοκίων. Πέρυσι, οι κεντρικές τράπεζες ξεκίνησαν μια ταχεία αύξηση των επιτοκίων ως απάντηση στον υψηλό πληθωρισμό. Οι κύριες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, ξεκινώντας από την ΕΚΤ, επιδίωξαν αποφασιστικά τη νομισματική σύσφιξη και φέτος. Το πληθωριστικό περιβάλλον και η έντονη αύξηση των επιτοκίων μπορεί να έχουν αρχίσει να έχουν τις επιπτώσεις τους στην απόδοση των επενδύσεων σε ακίνητα στην Αλβανία από ξένους υπηκόους.

Με την πτώση των επενδύσεων σε ακίνητα, ο τομέας με την υψηλότερη αξία ξένων επενδύσεων στην Αλβανία για φέτος επανήλθε στην εξορυκτική βιομηχανία.

Για το εξάμηνο, οι επενδύσεις στον τομέα της εξορυκτικής βιομηχανίας έφτασαν τα 133 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 16% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι υψηλές τιμές του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ενθαρρύνει την αύξηση των ξένων επενδύσεων στην εξόρυξη πετρελαίου στην Αλβανία. Εκτός από τον ρόλο του κύριου επενδυτή, της Bankers Petroleum, εκτιμάται ότι αυξανόμενη βαρύτητα ενδέχεται να έχουν και οι επενδύσεις της Shell στην πετρελαιοφόρα περιοχή του Shpirag, όπου υπάρχουν προσδοκίες για ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων αργού πετρελαίου.

Αρκετά υψηλή ανάπτυξη παρουσιάζουν και οι επενδύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα φέτος, οι οποίες για το 6μηνο έφθασαν τα 120 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 145% σε σχέση με το πρώτο 6μηνο του περασμένου έτους. Η ανάπτυξη αυτή κατέταξε τον χρηματοπιστωτικό τομέα τρίτο στην κατάταξη των ξένων επενδύσεων, μετά την εξορυκτική βιομηχανία και τα ακίνητα.

Ειδικότερα, ο τραπεζικός τομέας φέρνει συνεχώς σημαντικές επενδυτικές ροές, διότι η ανάπτυξη των εμπορικών τραπεζών απαιτεί σταδιακή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Σημαντικό αντίκτυπο στον τομέα αυτό έδωσε και η ενίσχυση των ρυθμιστικών απαιτήσεων για τα κεφάλαια από το 2019, η οποία ανάγκασε τους μετόχους να ενισχύσουν την κεφαλαιοποίηση, κυρίως μέσω της επανεπένδυσης των κερδών.

Μεταξύ άλλων κλάδων με σημαντική συμβολή στις ξένες επενδύσεις, πτώση παρουσιάζουν φέτος η ενέργεια και η μεταποιητική βιομηχανία. Οι ξένες επενδύσεις στην ενέργεια μειώθηκαν στα 68 εκατ. ευρώ, 34% λιγότερες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Η ενέργεια οδήγησε την ανάπτυξη των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Αλβανία για χρόνια, κυρίως χάρη στη μεγάλη επένδυση στον αγωγό φυσικού αερίου TAP, αλλά και σε άλλα σημαντικά ξένα επενδυτικά έργα, ιδιαίτερα στην υδροηλεκτρική ενέργεια. Τα τελευταία χρόνια, οι νέες επενδύσεις έχουν επικεντρωθεί κυρίως στην ηλιακή ενέργεια.

Ένας άλλος κλάδος όπου φέτος σημειώνεται σημαντική μείωση στις άμεσες ξένες επενδύσεις είναι η μεταποιητική βιομηχανία. Για το εξάμηνο, οι ξένες επενδύσεις στον κλάδο αυτό έφτασαν τα 46 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 45% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αλβανίας, οι άμεσες ξένες επενδύσεις το πρώτο εξάμηνο του έτους έφτασαν το ρεκόρ των 686 εκατ. ευρώ, το υψηλότερο ιστορικό επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ για αυτήν την περίοδο του έτους. Η αξία των άμεσων ξένων επενδύσεων μέχρι στιγμής φέτος έχει αυξηθεί κατά 8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου