4,1 εκατ. ευρώ το κόστος ενέργειας που αγόρασε η KESH για τον μήνα Σεπτέμβρη

4,1 εκατ. ευρώ το κόστος ενέργειας που αγόρασε η KESH για τον μήνα Σεπτέμβρη

Η Αλβανική Ενεργειακή Εταιρεία (KESH) ανέπτυξε πρόσφατα μια διαδικασία για την εξασφάλιση 42 χιλιάδων MWh ενέργειας για μία εβδομάδα τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για τις ημερομηνίες 18 έως 24 Σεπτεμβρίου όπου η μέση τιμή για την αγορά αυτή προέκυψε σε 98,96 ευρώ/MWh με σύνολο 4,15 εκατ. ευρώ.

Οι τελευταίες διαδικασίες που ανέπτυξε η KESH σχετικά με την αγορά ενέργειας ανήκουν στα τέλη Ιουλίου και αρχές Αυγούστου όταν καταβλήθηκαν άλλα 4 εκατ. ευρώ. Από την αρχή του χρόνου μέχρι τώρα οι αγορές ενέργειας ήταν λίγες, ειδικά σε σχέση με ένα χρόνο πριν με ταμείο που ανέρχεται περίπου στα 28 εκατ. ευρώ.

Η ευνοϊκή κατάσταση του νερού με εναλλασσόμενες αγορές σε ορισμένες περιόδους από την ελεύθερη αγορά έχουν κάνει την KESH να έχει περισσότερες εξαγωγές ενέργειας που, αν και μέτριες σε αξία, παραμένουν υψηλότερες από τις εισαγωγές, περίπου στα 36 εκατ. ευρώ έως το τέλος Ιουνίου.

Ενώ τους πρώτους 6 μήνες του έτους, η Φιέρζα, η οποία είναι και η κύρια λίμνη του καταρράκτη του ποταμού Drin, παρέμεινε πάνω από τα ιστορικά μέσα επίπεδα, σε αντίθεση με το πανόραμα ενός έτους, εξασφαλίζοντας έτσι την ολοκλήρωση της κατανάλωσης στη χώρα κυρίως από την παραγωγή από τους τρεις βασικούς ΥΕΣ που διαχειρίζεται η KESH.

Όμως η είσοδος στην περίοδο των βροχών, όπου οι βροχές δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, φαίνεται ότι ανάγκασε την εταιρεία να επικεντρωθεί στις αγορές στην ελεύθερη αγορά.

Η τιμή με την οποία παρασχέθηκε η ενέργεια είναι σημαντικά χαμηλότερη από το 2022 που κορυφώθηκε η ενεργειακή κρίση, ενώ παραμένουν ασταθείς και πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο αυτής της περιόδου πριν από την έναρξη της κρίσης.

Στο Χρηματιστήριο της Ουγγαρίας, οι τιμές της ενέργειας στη βάση ήταν στα 95,56 ευρώ/MWH και στα 93,69 ευρώ/MWH στο αποκορύφωμα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου