16.500 Αλβανοί ζήτησαν άσυλο σε ΕΕ και Μ. Βρετανία το πρώτο εξάμηνο του 2023

16.500 Αλβανοί ζήτησαν άσυλο σε ΕΕ και Μ. Βρετανία το πρώτο εξάμηνο του 2023

Περίπου 16.500 Αλβανοί πολίτες ζήτησαν άσυλο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη Μεγάλη Βρετανία το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο (EUAA), που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2023, υποβλήθηκαν 4779 αιτήματα ασύλου από Αλβανούς πολίτες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκ των οποίων 3602 για την πρώτο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασύλου, 3.444 αιτήσεις που υποβλήθηκαν και κατά τη διάρκεια άλλων ετών περιμένουν να εξεταστούν, ενώ από τις 4.642 αποφάσεις που δόθηκαν, το ποσοστό θετικών αποφάσεων είναι πολύ χαμηλό για τους Αλβανούς πολίτες και δεν ξεπερνά το 1%.

Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές στην Αγγλία, 11.790 αιτήσεις για άσυλο υποβλήθηκαν από Αλβανούς για το πρώτο 6μηνο του τρέχοντος έτους.

Η τάση των αιτήσεων ασύλου από τους Αλβανούς συνεχίζει να παραμένει πολύ υψηλή σε σύγκριση όχι μόνο με τις χώρες της περιοχής, αλλά και ευρύτερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των βρετανικών αρχών μετανάστευσης, οι Αλβανοί στην Αγγλία κατατάσσονται πρώτοι σε αιτήματα ασύλου για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ξεπερνώντας έτσι τους πολίτες από το Αφγανιστάν.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασύλου, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 υποβλήθηκαν συνολικά 519.000 αιτήσεις ασύλου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας αύξηση 28% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2022.

«Με βάση τις τρέχουσες τάσεις, οι αιτήσεις μπορεί να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο μέχρι το τέλος του 2023», αναφέρει η έκθεση του Οργανισμού.

«Πολλές χώρες της ΕΕ βρίσκονται υπό πίεση να διεκπεραιώσουν αιτήσεις και να προστατεύσουν τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, καθώς ο αριθμός των υποθέσεων που αναμένουν αποφάσεις έχει αυξηθεί κατά 34% έως το 2022», αναφέρει η έκθεση.

Επιπλέον περίπου τέσσερα εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες βρίσκονται υπό την Προσωρινή Προστασία.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασύλου αναφέρει ότι αυτές οι παράλληλες τάσεις παρουσιάζουν σημαντικές προκλήσεις για τις αρχές ασύλου και τα συστήματα υποδοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέχρι τον Ιούνιο του 2023, παρείχε επιχειρησιακή βοήθεια σε 13 κράτη μέλη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου