Στον αέρα η έρευνα για το σκάνδαλο κλοπής δεδομένων από το σύστημα TIMS

Στον αέρα η έρευνα για το σκάνδαλο κλοπής δεδομένων από το σύστημα TIMS

Τα στοιχεία του Φορέα Αστυνομικής Εποπτείας όπου γίνεται αναφορά για παρέμβαση στο σύστημα TIMS της Κρατικής Αστυνομίας, δεν έχει ακόμη καταχωρηθεί ως ποινική δίωξη στην εισαγγελία της πρωτεύουσας.

Ο ανακριτικός φάκελος που σχηματίστηκε με επείγουσα ανάγκη στην εισαγγελία, δεν έχει το όνομα του εισαγγελέα που θα ερευνήσει το σκάνδαλο κλοπής δεδομένων.

Ο φορέας παρέπεμψε την υπόθεση για περαιτέρω έρευνες στις 21 Αυγούστου 2023, ενώ μέχρι αυτό το στάδιο ο φάκελος δεν έχει όνομα εισαγγελέα. Κι αυτό γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των εισαγγελέων βρίσκεται σε διακοπές τις ημέρες του Αυγούστου.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2023 αναμένεται να κριθεί η υπόθεση αυτή, για να καθοριστεί το όνομα του εισαγγελέα που θα ερευνήσει την υπόθεση.

Νωρίτερα, ο διευθυντής του Τμήματος Τεχνολογίας και Πληροφοριών στην Κρατική Αστυνομία, Ervin Muça, τέθηκε σε διαθεσιμότητα με εντολή του γενικού διευθυντή της κρατικής αστυνομίας, σε σχέση με αυτό το σκάνδαλο.

Ο Muca είχε διατάξει τους υφισταμένους του να εξάγουν τα δεδομένα TIMS σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο.

Ήταν ένας από τους υπαλλήλους που ενημέρωσε αμέσως τη Γενική Διεύθυνση Αστυνομίας μέσω email, προκαλώντας την ανησυχία ότι τα στοιχεία αυτά διαρρέουν εκτός ιδρύματος.

Υπάρχουν αμφιβολίες ότι ο Muça μπορεί να συνεργάστηκε με άλλα άτομα για τη λήψη ευαίσθητων δεδομένων, τα οποία περιλαμβάνουν όλες τις εισόδους και εξόδους Αλβανών και ξένων πολιτών, καθώς και πληροφορίες για καταζητούμενους.

Η έκθεση του φορέα ήρθε μετά από ανησυχίες που εξέφρασε νωρίτερα η Πρεσβεία των ΗΠΑ.

Σε συνάντηση του επιτετραμμένου της Αμερικανικής Πρεσβείας στα Τίρανα Μάρτιν Μακ Ντάουελ με τον Υπουργό Εσωτερικών Taulant Balla, εκφράστηκε ανησυχία για παραβιάσεις στο σύστημα TIMS, για τις οποίες ζητήθηκε πλήρης έρευνα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου