Αύξηση κατά 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών της αλβανικής κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο του 2023

Αύξηση κατά 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών της αλβανικής κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο του 2023

Τα κρατικά οικονομικά διανύουν μια χρυσή περίοδο ρευστότητας με τα έσοδα να αυξάνονται με διψήφιους ρυθμούς και τις δημόσιες δαπάνες να μειώνονται, ωστόσο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αντί να μειώνονται αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της κυβέρνησης σε ιδιωτικούς φορείς που έχουν συμβάσεις με την κυβέρνηση έφθασαν τα 18,8 δισ. λεκ (182 εκατ. ευρώ) στο τέλος Ιουνίου 2023 με αύξηση 50% από το τέλος του έτους και 25% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2022.

Έτσι, τα συνολικά έσοδα για τον 7ο μήνα του 2023 πραγματοποιήθηκαν στο ποσό των 372 δισ. λεκ ή στο 103% του σχεδίου για την ίδια περίοδο. Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά +44 δισ. λεκ ή +13,6% περισσότερο.

Αντίθετα, οι γενικές δημόσιες δαπάνες, για το επτάμηνο του 2023, ανήλθαν σε περίπου 326,5 δισ. λεκ με πραγματοποίηση 91 τοις εκατό του σχεδίου της περιόδου, ενώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, το κονδύλι αυτό ανήλθε σε 4,6 ανά τοις εκατό υψηλότερα ή περίπου 14,2 δισ. λεκ περισσότερα.

Το επίπεδο πλεονάσματος για το 7μηνο του 2023 είχε ως αποτέλεσμα περίπου 45,46 δισ. λεκ από περίπου 1,38 δισ. προγραμματισμένο πλεόνασμα. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, όπου το επίπεδο του πλεονάσματος ανήλθε σε περίπου 15 δισ. λεκ.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους οι υποχρεώσεις μειώθηκαν σημαντικά κατά 33% σε σχέση με τον Νοέμβριο, καθώς στο τέλος της χρονιάς τα οικονομικά σπεύδουν να ανακατανείμουν τον προϋπολογισμό.

Η αλβανική κυβέρνηση έχει επωφεληθεί από δάνεια εκατομμυρίων ευρώ από δωρητές για την ενίσχυση των ικανοτήτων παρακολούθησης και πρόληψης των καθυστερούμενων οφειλών.

Η ισχύουσα νομοθεσία, η οποία βελτιώθηκε σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ το 2016, δεν προβλέπει ούτε επιτρέπει καμία περίπτωση δημιουργίας ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών συνδέεται αυτόματα με παραβίαση τουλάχιστον ενός ή περισσότερων άρθρων του Νόμου για τη Διαχείριση του Δημοσιονομικού Συστήματος στην Αλβανία και των καταστατικών στην εφαρμογή του.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι μόνο το 2020 χρησιμοποιήθηκαν 11,2 εκατ. ευρώ για έργα που αναμένεται να ενισχύσουν την ικανότητα ελέγχου και αναφοράς, υλοποίησης και σύνταξης προϋπολογισμού, με τελικό στόχο τη μη δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών, τη μείωση του δημόσιου χρέους και την αύξηση της διαφάνειας. και τα λοιπά. Αν και παραβιάζεται διαρκώς ο νόμος, δεν υπάρχουν αξιωματούχοι που έχουν καταδικαστεί για αυτές τις παραβάσεις και, επιπλέον, τα ληξιπρόθεσμα έχουν λάβει τακτική θέση στον προϋπολογισμό.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου