Σύλληψη πρώην αναπληρωτή Υπουργού Υγείας στην Αλβανία για κατάχρηση και διαφθορά

Σύλληψη πρώην αναπληρωτή Υπουργού Υγείας στην Αλβανία για κατάχρηση και διαφθορά

Ο επιχειρηματίας Ilir Rrapaj και ο Klodian Rjepaj, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, συνελήφθησαν για διαγωνισμό παραχώρησης αποστείρωσης ιατρικού εξοπλισμού και χειρουργικών εργαλείων.

Η έρευνα αυτή ξεκίνησε και καταχωρήθηκε για πρώτη φορά στις 23 Δεκεμβρίου 2019. Γνωστός ως φάκελος αποστείρωσης χειρουργικών εργαλείων καταγγέλθηκε τότε από το «Nisma Thurje», πρόκειται για τρία ποινικά αδικήματα σε βάρος υψηλόβαθμων αξιωματούχων από κατάχρηση εξουσίας. , διαφθορά και παραβίαση της ισότητας στυυς διαγωνισμούς.

Τότε, η Ειδική Εισαγγελία (SPAK) ανέκρινε τρεις φορές τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας κάτι που, μεταξύ άλλων, δείχνει ότι με υπόμνημα της 26ης Ιουνίου 2014 ανέφερε το κέντρο αποστείρωσης στο QSUT (Νοσοκομείο Τιράνων) ως το μέρος όπου έγινε η αποστείρωση εργαλείων για 60.000 χειρουργεία.

Το μόνο έγγραφο με το πρωτόκολλο 693/4 αποδεικνύει ότι η αξία του εξοπλισμού που ανέλαβε ο παραχωρησιούχος ήταν 107 εκατ. λεκ.

Σε ερώτηση, τόσο τα μέλη της επιτροπής όσο και ο πρώην υφυπουργός φέρεται να υποστήριξαν ότι η παραχώρηση έγινε με την αποφυγή των δημοσίων προμηθειών που αναβλήθηκαν από την κατάσταση των υψηλών κρουσμάτων covid.

Και όταν πέρασαν 3 χρόνια από τις έρευνες για το θέμα, ξεκίνησαν και οι συλλήψεις.

H SPAK εξέδωσε 8 εντολές, με διαφορετικά μέτρα, δύο με το μέτρο της «φυλάκισης» για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Κλόντιαν Ριεπάι και τον επιχειρηματία Ιλίρ Ραπάι. Εν τω μεταξύ, για άλλους δύο υπαλλήλους ορίστηκε το μέτρο του «κατ’ οίκον περιορισμού» και για άλλους 4 το μέτρο της «υποχρεωτικής εμφάνισης».

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Investital LLC μαζί με όμιλο ιταλικών εταιρειών στις οποίες ο Rrapaj είχε το 40% των μετοχών κέρδισε την παραχώρηση αξίας 100 εκατ. ευρώ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου