Άρση του εμπάργκο κατά των Σερβικών προϊόντων μόνο με άρση των κυρώσεων της ΕΕ δηλώνει το Κόσοβο

Άρση του εμπάργκο κατά των Σερβικών προϊόντων μόνο με άρση των κυρώσεων της ΕΕ δηλώνει το Κόσοβο

Η Πρίστινα συνδέει την άρση της απόφασης για απαγόρευση εισαγωγής αγαθών από τη Σερβία με την άρση των μέτρων της ΕΕ κατά του Κοσσυφοπεδίου.

Ο υπουργός Κοινοτήτων Νέναντ Ράσιτς, ισχυρίζεται ότι «πολλοί διεθνείς διπλωμάτες» ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Άλμπιν Κουρτι να ξεμπλοκάρει τα σερβικά προϊόντα. Σύμφωνα με τον Ράσιτς, η απάντηση του Κούρτι ήταν ότι ως πρωθυπουργός θέλει την πλήρη αποκλιμάκωση, αλλά «ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δείξει κάποια κατανόηση».

«Είναι ένα από τα πρώτα βήματα που θα ακολουθήσουμε. Η άρση της απαγόρευσης εισαγωγής αγαθών από τη Σερβία και τα μέτρα της ΕΕ κατά του Κοσσυφοπεδίου θα συμπεριληφθούν μαζί σε ένα πακέτο, δεν μπορώ να το πω τώρα, αλλά σίγουρα είναι το πρώτο πράγμα που θα είναι στην ατζέντα μας», είπε ο Nenad Rasic.

Ο υπουργός δεν διευκρίνισε το ακριβές χρονοδιάγραμμα για τη λήψη αυτών των αποφάσεων. Στις 14 Ιουνίου η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου σταμάτησε για λόγους «ασφαλείας» την είσοδο φορτηγών με σερβικές πινακίδες και την εισαγωγή εμπορευμάτων προέλευσης Σερβίας. Αυτή η κίνηση ήρθε ως απάντηση στη σύλληψη τριών αστυνομικών του Κοσσυφοπεδίου από σερβικές δυνάμεις, οι οποίοι αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι. Εν τω μεταξύ, επιτρέπεται η είσοδος φορτηγών με σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας, αλλά όχι η κυκλοφορία σερβικών εμπορευμάτων.

Δύο μήνες αργότερα, μια από τις συνέπειες αυτής της απόφασης είναι ότι δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου προϊόντα από τη Σερβία στις πλειοψηφούσες σερβικές περιοχές του Κοσσυφοπεδίου. Κάτοικοι της Βόρειας Μιτρόβιτσας και ορισμένοι από τους ντόπιους επιχειρηματίες ομολογούν ότι λόγω αυτής της κατάστασης αντικατέστησαν τα σερβικά προϊόντα «παρά τη θέλησή τους» με αυτά από τις χώρες της περιοχής.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου