Τα 24 εκατ. ευρώ αγγίζουν τα κόστη εισαγωγής ενέργειας στην Αλβανία για το 2023

Τα 24 εκατ. ευρώ αγγίζουν τα κόστη εισαγωγής ενέργειας στην Αλβανία για το 2023

Η Αλβανική Εταιρεία Ηλεκτρισμού (KESH) για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας για το διάστημα 31 Ιουλίου έως 6 Αυγούστου 2023, προέβη σε αγορά-εισαγωγή ενέργειας. Το ποσό που αγοράστηκε αυτή τη φορά στην ελεύθερη αγορά χωρίστηκε σε δύο παρτίδες, όπου στην πρώτη παρτίδα αγοράστηκαν 33.600 MWh με σταθμισμένη τιμή 106,72 ευρώ/MWh, ενώ εξασφαλίστηκε και ποσό 5.250 MWh για 92,11 ευρώ/MWh. Συνολικά, και οι δύο αγορές στοίχισαν στην KESH περίπου 4 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το ποσό αυτό μαζί με άλλες εισαγωγές για φέτος στα 24 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις ή οι εξαγωγές της KESH κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, μέχρι τις 23 Ιουνίου, ανέρχονται σε 36 εκατ. ευρώ.

Η φετινή χρονιά, σε αντίθεση με την προηγούμενη, ήταν καλύτερη, καθώς οι βροχοπτώσεις βοήθησαν στην παραγωγή ενέργειας από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της χώρας. Ωστόσο, η καλοκαιρινή περίοδος και η αύξηση της κατανάλωσης οδήγησαν την KESH σε εισαγωγή ενέργειας.

Η KESH έχει δηλώσει ότι η αντιμετώπιση της κατανάλωσης κατά τη θερινή περίοδο θα γίνεται με μια εναλλαγή μεταξύ κλιμακωτής παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας και αγοράς ενέργειας από την ελεύθερη αγορά.

Τέλος, σημειώνεται ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου εγκρίθηκε η παράταση της ενεργειακής έκτακτης ανάγκης μέχρι το τέλος του έτους. Κατά συνέπεια, η KESH θα συνεχίσει να είναι υπεύθυνη για την παροχή ολόκληρης της ποσότητας ενέργειας που απαιτείται για κατανάλωση στη χώρα, οι εταιρείες δεν θα κάνουν μεγάλες επενδύσεις εκτός από αυτές που σχετίζονται με την καλή λειτουργία του δικτύου και οι παραγωγοί προτεραιότητας δεν θα μπορούν να εισέλθουν στην ελεύθερη αγορά καθώς βρίσκονται στο καθεστώς υποχρέωσης παροχής δημόσιας υπηρεσίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου