Πτώση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην Αλβανία για τον Ιούλιο του 2023

Πτώση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην Αλβανία για τον Ιούλιο του 2023

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος (ESI) σην Αλβανία υποχώρησε τον Ιούλιο για πρώτη φορά σε οκτώ μήνες.

Σύμφωνα με την έρευνα της Τράπεζας της Αλβανίας, ο δείκτης αυτός υποχώρησε κατά 6,5 μονάδες τον τελευταίο μήνα, αλλά εξακολουθεί να παραμένει σημαντικά πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο, 12,4 μονάδες πάνω.

Η πτώση αυτό το μήνα επηρεάστηκε από την μείωση της εμπιστοσύνης σε όλους τους τομείς της οικονομίας, εκτός από τον τομέα του εμπορίου, ο οποίος σημείωσε ανάπτυξη.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης του κλάδου υποχώρησε κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούλιο, μετά την αύξηση από τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, ο δείκτης αυτός παραμένει 14,3 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο.

Η εξέλιξη του Ιουλίου επηρεάστηκε από την πτώση των επιχειρηματικών εκτιμήσεων τόσο για τις τρέχουσες συμβάσεις παραγωγής όσο και για τις παραγγελίες. Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων του κλάδου για μελλοντική παραγωγή σημείωσαν μικρή αύξηση τον Ιούλιο, ενώ οι προσδοκίες για την απασχόληση και τις τιμές που θα καθορίσουν στο μέλλον μειώνονται.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης των κατασκευών κατέγραψε επίσης πτωτική στροφή 12,1 ποσοστιαίων μονάδων τον Ιούλιο, τερματίζοντας την ανοδική τάση από τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, το επίπεδό του συνεχίζει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, 24 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο.

Η πτώση της εμπιστοσύνης στις κατασκευές καθορίστηκε κυρίως από λιγότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατασκευαστική δραστηριότητα. Μείωση, αλλά σε μικρότερο βαθμό, παρουσίασε και η εκτίμηση για το επίπεδο των παραγγελιών. Επίσης, οι προσδοκίες για απασχόληση και τιμές στο μέλλον καταγράφουν πτώση.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, κατά 10,4 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούλιο. Ωστόσο, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, το επίπεδό του συνεχίζει να παραμένει 16,4 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Τον κύριο αντίκτυπο στην πτώση έδωσαν οι λιγότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα απόδοση της δραστηριότητάς τους.

Ακόμη και η δεύτερη συνιστώσα, το επίπεδο της ζήτησης, εκτιμάται ότι θα μειωθεί για τον μήνα Ιούλιο. Επίσης, το επίπεδο απασχόλησης και οι προσδοκίες για αυτήν στο μέλλον εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένες από τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, ωστόσο οι προσδοκίες τους για μελλοντικές τάσεις τιμών έχουν αυξηθεί.

Ο δείκτης εμπορικής εμπιστοσύνης ήταν ο μόνος που σημείωσε άνοδο, με 1,6 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούλιο, φθάνοντας στο επίπεδο των 15,6 ποσοστιαίων μονάδων πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο.

Η αύξηση καθορίστηκε από πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για την τρέχουσα απόδοση της επιχείρησης. Ωστόσο, η δεύτερη συνιστώσα του δείκτη, οι προσδοκίες για μελλοντική απασχόληση, υποχώρησε τον Ιούλιο. Οι προσδοκίες για μελλοντικές τιμές βαθμολογήθηκαν επίσης υψηλότερες.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης κατέγραψε μείωση 1,9 ποσοστιαίων μονάδων τον Ιούλιο, επιστρέφοντας στο επίπεδο του ιστορικού μέσου όρου. Η πτώση αντανακλούσε τη μείωση σε όλα τα συστατικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των αγορών σε μεγάλα ποσά, των προσδοκιών για την οικονομική κατάσταση και της γενικής οικονομικής κατάστασης στο μέλλον.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου