Ο Λουλζίμ Μπάσα πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος

Ο Λουλζίμ Μπάσα πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος

Ο Λουλζίμ Μπάσα δήλωσε ότι είναι και πάλι επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας (PD).

Έλαβε 16.196 ψήφους, ενώ ο αντίπαλός του, Gjergj Hani, έλαβε 1.657.

Το αποτέλεσμα επιβεβαιώθηκε από την Εκλογική Επιτροπή στο Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην αντιπολίτευση.

Ο Μπάσα είπε ότι η μεγάλη αλλαγή του Δημοκρατικού Κόμματος ξεκινά στις 29 Ιουλίου.

«Παρά τις δυσκολίες, το Δημοκρατικό Κόμμα παραμένει η ελπίδα των Αλβανών. Οι προκλήσεις της αντιπολίτευσης είναι μεγάλες. Ποτάμια δυσπιστίας ρέουν ακόμα, μερικά από αυτά χρηματοδοτούνται από αυτούς που θέλουν μια Αλβανία χωρίς οικονομικές ευκαιρίες, χωρίς ελευθερία στην αγορά, χωρίς ανταγωνισμό, ούτε στην πολιτική ούτε στην οικονομία, με ΜΜΕ υπό πίεση και λογοκρισία, με δικαιοσύνη υπό πίεση. Θα χτίσουμε μια γέφυρα ελπίδας και εμπιστοσύνης για χιλιάδες Αλβανούς», είπε ο Μπάσα.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 08:00 και έκλεισαν στις 19:00.

Μέχρι αυτή τη διαδικασία, το Δημοκρατικό Κόμμα είχε χωριστεί σε δύο μέρη, μεταξύ των υποστηρικτών του Λουλζίμ Μπάσα και εκείνων του Σαλί Μπερίσα.

Όμως η εξέλιξη αυτής της διαδικασίας βάθυνε ακόμη περισσότερο τον διχασμό.

Στις εκλογές για τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος αντιτάχθηκε, ο Γενικός Γραμματέας Gazmend Bardhi και επτά βουλευτές που τον στηρίζουν.

Πριν από μια μέρα, μια ομάδα βουλευτών προσέφυγε στο δικαστήριο, καταθέτοντας την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου για ακύρωση των εκλογών, αναστολή της προεδρίας, συμπεριλαμβανομένου του αιτήματος για διαγραφή του Λουλζίμ Μπάσα, ο οποίος συνεχίζει να είναι πρόεδρος του PD.

Η ασαφής και ασταθής κατάσταση στο DP δημιουργήθηκε μετά τις 21 Μαρτίου 2022, όταν ο Lulzim Basha παραιτήθηκε από πρόεδρος και τη θέση του πήρε ο Enkelejd Alibeaj.

Στις 25 Μαρτίου 2022, το Πρωτοδικείο των Τιράνων αναγνώρισε ως νόμιμη την Εθνοσυνέλευση που συγκάλεσε ο Μπερίσα και όλες τις αποφάσεις που ελήφθησαν από αυτόν.

Για την απόφαση αυτή άσκησε έφεση ο Enkelejd Alibeaj, ως εν ενεργεία εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος. Το Εφετείο αποφάσισε ότι η υπόθεση έπρεπε να εκδικαστεί ξανά σε πρώτο βαθμό.

Μετά τη βαθιά ήττα του Δημοκρατικού Κόμματος στις τοπικές εκλογές της 14ης Μαΐου, παραιτήθηκε και ο αναπληρωτής πρόεδρος, Enkelejd Alibeaj.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου